Contactloos betalen, pinnen, pinpas

Kwart van pinbetalingen is contactloos

Een op de vier pinbetalingen wordt contactloos uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Betaalvereniging Nederland. Drie jaar geleden werd deze nieuwe vorm van betalen ingevoerd en nu al vindt een kwart van de pintransacties op deze manier plaats. Inmiddels is ruim een miljard keer contactloos betaald. De miljardste transactie vond plaats op donderdag 23 maart bij bloemenkiosk Alice in Amsterdam.

Ter vergelijking: nadat pinnen aan de toonbank in 1990 werd geïntroduceerd, duurde het tot 1997 voordat de miljardste pinbetaling werd gedaan. Ook in de carwash- en tankstation-sector zijn steeds meer plekken waar de nieuwe manier van afrekenen mogelijk is.

Steeds meer Nederlanders betalen door hun betaalpas of mobiele telefoon kort tegen de betaalautomaat te houden. Bij bedragen tot en met 25 euro gaat dat meestal zonder pincode. Inmiddels is contactloos betalen gemeengoed geworden, op steeds meer locaties en voor steeds hogere bedragen.

Directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland licht toe: “Consumenten die contactloos betalen eenmaal hebben ontdekt, blijven het doen. Het aandeel contactloze betalingen op het totale aantal pinbetalingen is het afgelopen jaar verdubbeld tot ruim een kwart.”

Kwart van pinbetalingen is contactloos

Steeds meer contactloze betalingen zijn voor bedragen boven 25 euro, mét pincode. Tien procent van dergelijke transacties is nu voor die hogere bedragen; een jaar geleden was dat nog vijf procent. Het gemiddelde contactloze pinbedrag steeg daardoor van 8,90 euro tot 11,20 euro.

Net als bloemenkiosk Alice omarmen veel andere ondernemingen het contactloze betalen. “Het is snel, makkelijk, veilig en voordelig. Contactloos betalen kost een ondernemer gemiddeld vijftien eurocent per betaling. Daarin zijn ook alle indirecte kosten meegerekend, zoals de kosten van de automaat en de huur van de benodigde netwerkverbinding”, aldus Mallekoote. Een klassieke pinbetaling kost gemiddeld negentien eurocent en een contante betaling zelfs 25 eurocent.

Twee derde van alle Nederlandse betaalterminals is inmiddels geschikt om contactloos te betalen. In 2020 moeten alle betaalautomaten contactloos betalen ondersteunen. Op dit moment zijn meer dan negentien miljoen contactloze betaalinstrumenten (betaalpassen en telefoons met betaalapp) in omloop.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.