Poetsen,

Belgische overheid komt in actie tegen handwassers

De Belgische overheid gaat sociale fraude en economische uitbuiting bij handwassers strenger aanpakken. Een tijdje geleden ving CarwashPro al signalen op van Belgische ondernemers die niet te spreken waren over het aantal handwassers. Er heerst grote onvrede omtrent de oneerlijke concurrentie die ze ondervinden van de vaak illegale handcarwashes en het feit dat het voor de Belgische overheid eerst geen prioriteit had. 

De ondernemers die CarwashPro erover sprak gaven aan te vermoeden dat het veelal om illegale arbeiders gaat. Daarnaast zouden ze niet ingeschreven staan als onderneming. Dit zorgt ervoor dat geen belasting wordt betaald waardoor ook de prijzen van de handwas een stuk lager liggen, oneerlijke concurrentie volgens hen.

Controles

De sociale inspectie ziet net als de ondernemers dat het om een soort draaischijf-constructies gaat van Illegale arbeid en mensenhandel. De ondernemers geven allen ook aan dat als een handwas verdwijnt, er elders in de buurt weer twee bij komen. Ze zien de illegale washes dan ook als een soort bacterie die zich blijft verspreiden. Bij controles van de sociale inspectie in 2016 werd vastgesteld dat 1 op de 4 werknemers zich niet aan de regels hield.

Het aantal handwassers steeg afgelopen jaren explosief, maar de overheid kreeg weinig grip op de veelal buitenlandse ondernemers. De sociale inspectie gaf volgens vakblad Service Station aan dat economische uitbuiting, zwartwerk en mensenhandel een veel voorkomend probleem is bij deze washes. Ze maken van de controles van de handcarwashes een grotere prioriteit dan voorheen en proberen zoveel mogelijk samen te werken met carwash-uitbaters.

Lees ook: https://www.carwashpro.nl/ondernemen/2017/03/21/nieuwe-milieuwet-zorgt-voor-problemen-bij-wasgelegenheden/

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.