politie

Carwash in Nijkerk spil in grootschalige bierfraudezaak

Frits de Beer / Hollandse Hoogte… Gebruikt

Een carwash in Nijkerk is betrokken bij een grote bierzwendelzaak. Na sluitingstijd werden fusten bier omgespoeld om vervolgens te worden gevuld met een goedkoop merkloos bier. Dit bier werd vervolgens verkocht als zijnde Heineken, Amstel en Grolsch. De gevulde fusten werden vervolgens vanuit een groot evenementencentrum in Nijkerkerveen goedkoop aangeboden aan horecazaken. 

Het Openbaar Ministerie schat dat het om duizenden fusten gaat. Horecazaken in de omgeving kijken niet van de grootschalige fraude op. Volgens hen was het een publiek geheim, meldt De Stentor. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft vorige week acht doorzoekingen verricht in verband met deze zaak. Ze namen onder andere administratie en gegevensdragers in beslag. Het onderzoek werd gestart na een aangifte en staat onder leiding van het Functioneel Parket (FP).

Merkenfraude

De Fiod verdenkt de 52-jarige wasstraat-eigenaar van merkenfraude en valsheid in geschrifte. De eigenaar van de wasstraat is tevens de eigenaar van het partycentrum, van waaruit de fusten met het ‘nepbier’ werden verkocht. “In Nederland zijn merken beschermd. Het is daarom verboden om merkartikelen na te maken en er in te handelen”, aldus Wiestske Visser, voorlichtster van de Fiod.

Ze geeft aan dat het niet alleen flinke economische gevolgen heeft, maar dat ook de consumentenveiligheid in het geding is. “Het probleem met dit soort producten is dat ze niet getest worden. Je weet in principe niet wat er in het bier zit. Dat geldt natuurlijk nog meer voor valse sigaretten of nepmedicijnen, maar eigenlijk is het allemaal hetzelfde.” Daarnaast geeft ze aan dat de fabrikanten, die wél veel geld in veiligheid en bijvoorbeeld ook marketing steken, veel omzet mislopen.

De betrokkenen zijn niet aangehouden, maar zijn wel verdachten in de zaak. Volgens Visser is het onderzoek nog in volle gang. “Ik kan zo niet meteen zeggen wat de straffen zijn die op dergelijke zaken staan, maar het is zeker zeer strafbaar.” In dit onderzoek is geen aanleiding om te vermoeden dat het verkochte bier een gevaar voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.