Veel valse eurobiljetten uit omloop gehaald

Het aantal valse eurobiljetten dat in Nederland is onderschept in de eerste helft van 2017 ligt 9 procent hoger dan in de tweede helft van vorig jaar. Vergeleken met de eerste helft van 2016 werd geen toe- of afname genoteerd. In totaal werden 24.500 valse biljetten uit de omloop gehaald. Dat meldt De Nederlandsche Bank.

De aantallen verschillen dus gedurende het jaar. Biljetten die het vaakst worden vervalst, zijn die met een waarde van twintig en vijftig euro. In totaal vormen deze coupures 87 procent van het totaal in beslag genomen valse papiergeld in ons land. Wereldwijd ging het om zo’n 331.000 valse eurobiljetten in de eerste helft van dit jaar. Op 20 miljard bankbiljetten blijft de kans nog altijd klein een vals biljet tegen te komen.

App

De Nederlandsche Bank roept wel op om goed te blijven opletten als het gaat om bankbiljetten. Ze ontwikkelde daarvoor enkele apps voor zowel Android als Apple. Om te helpen, kunnen winkeliers gebruikmaken van detectieapparaten. Een goede controle zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord en valsemunterij wordt ontmoedigd.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.