senior, ouderen

CBS: Veel oudere weggebruikers in Nederland

Een groot gedeelte van de Nederlandse weggebruikers bestaat uit 65-plussers. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Carwashes springen steeds vaker op de groep oudere bestuurders in door onder andere wasdagen voor senioren te introduceren. Matz Carwash startte onlangs ook met een speciale actie voor de ouderen. Volgens hen durft de groep niet altijd zelf de carwash in te rijden met de auto. Medewerkers maken de auto van de ouderen schoon op speciale dagen. 

Begin van dit jaar telde Nederland in totaal 8,2 miljoen personenauto’s volgens het CBS. Een grote groep hiervan bestaat uit eigenaren van 65 jaar of ouder het gaat om 1,7 miljoen eigenaars. De 65-plussers bezitten daarmee ongeveer 68 procent van de personenauto’s die afgelopen tien jaar in ons land bij zijn gekomen. Bij Matz Carwash werd voor de grotere groep ouderen een speciale dag ingelast. Op woensdagen zijn 55-plussers welkom voor wat extra service. De auto wordt dan door medewerkers gewassen en gestofzuigd voor 10 euro.

Vergrijzing

De groei van het aantal auto’s is niet alleen toe te wijten aan de vergrijzing in Nederland, maar ook aan het stijgende aantal autobezitters in de 65-plus categorie. Onder de groep ouderen nam sinds begin 2007 het aantal autobezitters toe van 420 auto’s per duizend inwoners naar 528 per duizend inwoners dit jaar. Een stijging van 26 procent.

Het bezitten en gebruiken van de auto is dus steeds normaler aan het worden onder senioren. Vooral vrouwen van boven de 65 hebben volgende de cijfers in het CBS rapport steeds vaker een rijbewijs dan vroeger. Nog steeds is het verschil met mannen groot. Zo’n driekwart van de mannelijke 65-plussers heeft een auto op zijn naam staan. Daartegenover is dit bij slechts een kwart van de vrouwen het geval. Grappig is dat de meest voorkomende autokleur in de categorie, past bij de leeftijdsgroep; grijs.

Het volledige onderzoek, met de cijfers is hier te vinden.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.