Bron: Facebook Politie

Landelijke Week van de Veiligheid van start gegaan

De landelijke Week van de Veiligheid is maandag 9 oktober van start gegaan. Tot en met zondag 15 oktober wordt in het hele land meer aandacht gegeven aan veiligheid en criminaliteitspreventie. De bewustordingsweek vindt ieder jaar plaats in week 41, omdat dan door de komst van de donkere dagen de criminaliteit toeneemt. Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Tankstations en Wasbedrijven (OOTW) besteedt daarom deze week extra aandacht aan het thema.

Het opleidingsfonds draagt in de themaweek bij op twee verschillende manieren. Allereerst wordt er een live webinar gegeven op 10 oktober met als onderwerp ‘Overvalpreventie en omgaan met agressie’. Daarnaast wordt een 360-graden film gelanceerd: ‘Agressie en Overval op een tankstation. Wat te doen!’. Hierbij worden de situaties van agressie en een overval zo natuurlijk mogelijk nagebootst.

Virtual reality

In de Week van de Veiligheid wordt dus de 360-graden film gelanceerd. De fysieke, maar vooral psychische schade van een overval kan erg lang nawerken. De kans dat een tankstation wordt overvallen, was de laatste jaren circa één op de twintig. Dat komt neer op zo’n vijf procent van de tankstations. De nieuwe productie van OOTW traint medewerkers op signalen waarop extra gelet kan worden bij klanten. Daarnaast wordt medewerkers geleerd hoe om te gaan met agressief gedrag.

Virtueel worden in de film vier situaties getoond die een grote impact kunnen hebben. Elke situatie wordt twee keer getoond, waarbij in de tweede versie instructies en tips worden gegeven. “Door middel van de 360-graden film proberen wij de kijker te laten beleven wat er zoal in- en rondom het tankstation kan voorvallen met betrekking tot verdacht en agressief gedrag en zelfs een overval”, leggen de initiatiefnemers uit. De film is te zien op de site van het OOTW. Voor een intensere beleving is de film ook via de eigen telefoon te bekijken met een Limited Edition OOTW VR Bril. Hierdoor zit men echt in de film.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.