handcarwash,

Handcarwashbedrijven maken nieuw ‘slachtoffer’ in Tienen

handcarwash,

Carwash West-Grijpen in Tienen is gesloten. De Belgische wasstraat gaat dicht vanwege meerdere problemen die een goede dagelijkse bedrijfsvoering ondermijnen. Niet alleen zijn er volgens uitbater Roland Jeronimus veel handcarwashes die tegen te lage prijzen diensten aanbieden, ook is de bereikbaarheid van zijn zaak op doordeweekse dagen een groot probleem.

Op zijn website maakt de ondernemer bekend per direct de deuren te sluiten. Ook geeft hij daarvoor de redenen aan. De bereikbaarheid van zijn zaak is onvoldoende vanwege parkeerproblematiek waaraan niets wordt gedaan. Het gaat dan volgens hem om veel automobilisten die rondom zijn zaak parkeren en vervolgens verder reizen per trein. Daarnaast zouden er afgelopen jaar veel handcarwashbedrijven in zijn buurt gevestigd zijn die tegen onrealistische prijzen wassingen aanbieden. Zijn wasboxen blijven vooralsnog 24/7 bereikbaar.

Op zijn website was tot voor kort te lezen dat de eigenaar dacht dat behalve Carwash West-Grijpen er in Tienen geen enkel autowasbedrijf (behalve de wasboxlocaties) is, dat voldoet aan de milieu-, fiscale en of sociale wetgeving. Volgens hem zegt het gemeentebestuur hiertegen niet op te gaan treden. “Afgelopen week heeft de hogere overheid ons schriftelijk bevestigd dat de milieudienst van de gemeente dient op te treden tegen de overtredingen. Omdat randgemeentes inmiddels de aanvragen voor handcarwashbedrijven afwijzen en de aanvragers doorsturen naar Tienen, wordt de situatie in Tienen onhoudbaar”, aldus Jeronimus op zijn site.

Branchevereniging

“Voor ons is het wel een moeilijk verhaal”, zegt Suzanne Huisman van de Belgische Branchevereniging BBRV. “We hebben contact gehad toen hij nog niet gesloten was. Hij had heel erg veel last van het handcarwashprobleem, maar dat was niet het enigste.” De vereniging tekende onlangs met staatssecretaris Philppe de Backer het Plan eerlijke concurrentie, dat voor een beter ondernemersklimaat in de wasbranche moet zorgen. “Natuurlijk is dat niet gelijk merkbaar, we kunnen niet toveren met z’n allen.”

De doelstellingen uit het getekende plan worden dit jaar van kracht. “Er worden geen razzia’s uitgevoerd, maar de controles bij dat soort illegale carwashes worden wel opgeschroefd.” Volgens Huisman waren er meerdere elementen die de bedrijfsvoering van de uitbater van Carwash West-Grijpen bemoeilijkten. “Er waren ook problemen met zijn bereikbaarheid.” Huisman zegt verder het te betreuren dat een collega de deuren moet sluiten.

Lees ook: Philippe de Backer: We gaan de carwash-sector weer eerlijk maken

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.