hacker

1 op de 5 Nederlanders slachtoffer van cybercrime

Maar liefst 3,4 miljoen Nederlanders waren in 2017 het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Dat stelt Symantec, expert op het gebied van cybersecurity wereldwijd. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat de slachtoffers uit ons land zo’n 1,3 miljard euro schade hebben geleden. Het bedrijf komt met de cijfers na gesprekken met 20.000 mensen uit twintig landen, waaronder ruim 1000 personen uit Nederland. 

Bijna 100 miljoen mensen kregen in Europa vorig jaar te maken met een vorm van cybercrime. In totaal bedroeg de schade veroorzaakt door de hackers en speciale hacktools meer dan 23 miljard euro op dit continent. In ons land is phishing de grootste veroorzaker van schade. Gebruikers krijgen hierbij een mail waarin om het wachtwoord en gebruikersnaam wordt verzocht op een bepaalde site, bijvoorbeeld van de bank. De digitale criminelen kunnen vervolgens allerlei persoonlijke gegevens verkrijgen.

Slimme apparaten

Uit het onderzoek van Symantec blijkt verder dat Nederlanders gek zijn op gadgets en moderne technologie. Bovengemiddeld vaak hebben Nederlandse huishoudens een slim huishoudelijk apparaat of een smartwatch. Het gemiddelde Nederlandse slachtoffer blijkt ook niet eens heel oud te zijn en zegt zelf enthousiast te zijn over nieuwe technologieën.

Mensen overschatten volgens het beveiligingsbedrijf vaak de kennis die ze denken te hebben over digitale veiligheid. Ook voor ondernemers in de wasbranche dus de tip: Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord. Als criminelen eenmaal achter inloggegevens komen, kunnen ze op die manier toegang verkrijgen tot meerdere accounts op verschillende plaatsen. Aan te raden is dus om zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden en inlognamen online te gebruiken.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.