Applepay

2018: het jaar van het alternatieve betalen

Aankomend jaar wordt een cruciaal jaar voor de alternatieve betaalmarkt. De wearable apparaten waarmee kan worden afgerekend zijn bezig aan een flinke opmars. Geen muntgeld meer zwervend door het huis of een bankkaart die ineens nog thuis blijkt te liggen waardoor niet kan worden betaald. Met veel moderne apparaten kan tegenwoordig de rekening worden afgelost. En dat biedt mogelijk in de toekomst ook uitkomst voor de carwash. 

Voorheen waren draagbare apparaten vooral bedoeld om je hartslag bij te houden of om te kijken hoeveel stappen er op een dag werden gezet. Volgens website Emerce is de verwachting echter dat maar liefst met 62 procent van de wearables in 2020 kan worden afgerekend.

Contactloos betalen

Een logische verklaring voor de groei in het aantal draagbare apparaten waarmee kan worden betaald is het consumentenvertrouwen in contactloos betalen. Afgelopen jaren lieten de betaalcijfers duidelijk zien dat steeds meer van de transacties die worden gedaan, contactloos worden afgerekend. In ons land zijn al meer dan een miljard betalingen contactloos gedaan sinds de invoering van de betaalmethode.

Uiteraard is snelheid ook een belangrijke reden waarom het contactloos betalen populairder is dan ooit. Er is geen code meer nodig, dus dat maakt een snellere en gemakkelijkere transactie mogelijk. Toch duurde het even voordat de betaalmethode algemeen geaccepteerd werd. Buiten snelheid en gemak is veiligheid heel belangrijk voor veel mensen. Doordat de veiligheid van de draagbare apparaatjes zoals de Apple Watch nu een stuk beter is, begint deze manier van betalen nu aan een grote opmars.

Betaalplatform

Apple Pay is één van de bekendste nieuwe betaalsystemen. Daarnaast hebben Samsung en Android ook een platform om af te rekenen. De apparaatjes die worden gebruikt voor betalingen worden steeds geavanceerder. Niet alleen kan met de telefoon betaald worden, maar ook met horloges en zelfs met een ring. Doordat er veel opties zijn die er ook nog eens goed en trendy uitzien, schaffen steeds meer mensen een dergelijk apparaat aan.

Enkele banken zijn momenteel met een selectieve kring van klanten aan het testen hoe de nieuwe manieren van betalen geïmplementeerd kunnen worden in de moderne samenleving. ABN Amro test met de klanten het betalen middels horloge, armband en ring. Ze zijn één van de eerste banken die betalen mogelijk maakt met een wearable gekoppeld aan de normale betaalrekening.

Toekomst

Hoelang het precies duurt voordat het grootste gedeelte van Nederland met een wearable rondloopt is koffiedik kijken, wel wordt er hard gewerkt aan het uitrollen van alternatieve betaalmethoden en zijn banken en techbedrijven volop bezig met de toekomst. In de visie van Levi’s zijn geen zakken meer nodig. Samen met Jacquard en Google heeft het populaire modemerk een jas op de markt gebracht waarbij contactloos betalen in de mouw is geïntegreerd.

Lees ook: Betalen met een sieraad mogelijk eind van het jaar beschikbaar

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.