Kenia, Nairobi

Honderden jongeren werkloos door sluiting Keniaanse carwashes

Honderden jongeren protesteerden afgelopen week tegen het lokale bestuur van Garissa in Kenia. Deze had eerder besloten om ongeveer dertig wasbedrijven te sluiten. De demonstranten zijn boos en betichten Garissa Water and Sewerage Company (Gawasco) ervan dat ze niet van te voren gewaarschuwd hebben voor de sluitingen.

De dertig bedrijven die gevolgen ondervinden van het besluit, zeggen dat ze enorme verliezen gaan lijden. De meeste ondernemers hebben namelijk leningen afgesloten om de organisatie te bekostigen. Ze zijn ook bang dat de sluiting van de carwashes grote gevolgen met zich meebrengt. Vele honderden jongeren werken namelijk in de Keniaanse carwash-sector.

Tankstations

Uiteindelijk sloot het waterbedrijf Gawasco de wasgelegenheden af van water. Volgens de ondernemers een vorm van discriminatie, aangezien de wasgelegenheden bij tankstations wel open mogen blijven. De ondernemers hebben gouverneur Korane gevraagd om in te grijpen aangezien de bedrijven naar eigen zeggen netjes de watermaatschappij betaalden.

Volgens een woordvoerder van Gawasco hebben ze enkel en alleen de gewetenloze bedrijven gesloten die illegaal water aftapten. Volgens het bedrijf betalen de ondernemers dezelfde prijs als normale huishoudens. Dit is niet de bedoeling omdat veel meer water wordt gebruikt en een carwash voor veel meer afvalwater zorgt. Volgens hen kunnen de getroffen bedrijven zich aanmelden voor een nieuwe licentie. Volgens hen houden de carwashes bij tankstations zich netjes aan alle gestelde voorschriften waardoor van discriminatie geen sprake is.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.