rechtbank

Werkstraf geëist na dumpen van drugsafval in carwash

Een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van één jaar. Dat is wat het Openbaar Ministerie in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem heeft geëist tegen een 45-jarige man. Hij wordt ervan verdacht grote hoeveelheden drugsafval op verschillende plekken in de omgeving van Emmen te hebben gedumpt. Het gaat om afval dat vrijkomt bij het produceren van xtc.

Volgens het Dagblad van het Noorden zou de verdachte met zijn neef in augustus 2014 meer dan twintig vaten met drugsafval hebben gedumpt op twee plekken in Emmen. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid. Inmiddels is de verdachte van Emmen naar Hardenberg verhuisd. In 2016 kreeg hij een flink hogere straf van de rechtbank opgelegd. In Almelo werd hij toen veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk. Er wordt nu een werkstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van acht maanden voorwaardelijk geëist. De man die in hoger beroep is gegaan, was volgens de rechtbank de initiatiefnemer van het dumpen.

Carwash

In totaal werden 22 vaten gedumpt op vier verschillende plaatsen. De meest opmerkelijke is de carwash bij een tankstation. Verder werd het afval gedumpt in een maïsveld, een natuurgebied en een sloot. De kosten per dumpplaats worden geschat op 20.000 euro. Waar het afval vandaan komt is niet duidelijk. De verdachten zouden in Amsterdam een busje hebben gehuurd voor het transporteren van het afval.

Vreemd is wel dat getuigen bij het verhuurbedrijf in Amsterdam de verdachten niet gezien hebben en hij ook niet op camerabeelden van het tankstation terug te vinden is. Opvallend is dat de neef meerdere keren telefonisch contact heeft gehad met het verhuurbedrijf om de huur te verlengen. Volgens de 45-jarige verdachte wilde de neef hem erin luizen, maar wordt niet precies duidelijk waarom. De uitspraak is op 21 februari.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.