Auto, wassen, hand, carwash

App tegen moderne slavernij in handcarwashes

Consternatie in Engeland: De kerk komt in verzet tegen de vele illegale handcarwashes. Een speciale app moet ervoor zorgen dat consumenten misstanden in de bedrijven kunnen doorgegeven aan de juiste instanties. Dachten we dat het probleem van de illegale handcarwashes groot is in België, in Engeland zijn de handcarwashes in dermate grote getallen aanwezig dat volgens vele de markt definitief is verpest voor professionele automatische carwashes.

Veel van de meer dan 18.000 handcarwashes vormen een bron van criminaliteit. Moderne slavernij en andere misstanden zijn er de orde van de dag. De situatie loopt dus zo de spuigaten uit, dat zelfs de katholieke en de angelicaanse kerken zich mengen in de kwestie. Afgelopen week werd de app gelanceerd door het Clewer Initiatief, de campagne van de Kerk van Engeland tegen moderne slavernij. Het werd samen gedaan met de Santa Marta Group, het anti-slavernijproject van de katholieke kerk.

Carwash locaties

De Safe Car Wash-App wordt gesteund door de politie en overheden. Het moet gaan bijdragen in het aanpakken van uitbuiting van de vele, vaak Pakistaanse, medewerkers van de wasgelegenheden. Veel van de meer dan 18.000 wasgelegenheden houden zich volgens The Guardian aan de regels, maar er zitten ook veel rotte appels tussen waar medewerkers worden bedreigd en in een vorm van moderne slavernij worden gedwongen.

De app laat middels GPS locaties van handcarwashes zien. Gebruikers krijgen vervolgens een lijstje te zien met kenmerken die kunnen duiden op misstanden. Enkele van de punten waarop gebruikers volgens de app kunnen letten zijn bijvoorbeeld de kleding van werknemers. Staan werknemers in de winter op sandalen auto’s te wassen kan dat een indicatie zijn dat er iets mis is. Hetzelfde geldt voor de openheid van de wassers. Zijn deze heel teruggetrokken dan is dat ook weer een indicator en zo zijn er meer punten.

Als er punten worden geconstateerd die niet in de haak zijn, dan kunnen gebruikers worden doorverwezen naar de  Modern Slavery Helpline. Data uit de app wordt dan geanonimiseerd en gedeeld met het nationale bureau voor criminaliteit en andere betrokken instanties.

Lees ook: Illegale handwassers drijven Belgische wasbedrijven tot wanhoop

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.