graffiti, België, trein, misdaad

Vandalist veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijk

Een 28-jarige inwoner van het Belgische Brugge is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het spuiten van graffiti. Hij deed dit voornamelijk op treinwagons en stations. Hij liep echter in januari 2016 tegen de lamp in een carwash.

Op 3 januari 2016 werd bij een carwash in Sint-Michiels Brugge een drankautomaat beschadigd. Volgens Hln werd een dag later een smartphone ontdekt bij de carwash. De telefoon werd onderzocht door de politie, deze vond meerdere foto’s van de graffiti, waarop twee verdachten konden worden aangehouden. Het parket wilde hen vervolgen voor meerdere strafbare feiten gepleegd tussen februari 2013 en juni 2016. Degene die uiteindelijk veroordeeld werd, bleek al eerder in Hasselt veroordeeld te zijn voor het aanbrengen van graffiti.

Bewijs

De verdediging was verbolgen over het volgens hen ongeoorloofd rondneuzen in de telefoon. Volgens de rechtbank werd voldoende bewezen dat de verdachte schuldig was aan de graffiti. Een andere verdachte werd echter vrijgesproken vanwege het gebrek aan bewijs. De verdachte die schuldig werd bevonden, gebruikte onder andere de tag Mokar. Dit was niet geheel toevallig ook de naam van de hond van de verdachte.

Verschillende gedupeerden eisten in totaal bijna 130.000 euro schadevergoeding. De schade eisen werden voorlopig ongegrond verklaard. Infrabel en de NMBS kregen voorlopig 1 euro toegewezen en moeten nu in detail bepalen voor welke schade in september en oktober 2015 de verdachte precies verantwoordelijk is.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos was tot 2018 de vaste redacteur van vakblad CarwashPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.