dollar

Carwash-bobo moet flinke boete betalen

Een carwashondernemer uit Zuid-Californië die ervan werd verdacht achthonderd werknemers te hebben uitgebuit en het bewijs daarna zou hebben vernietigd, gaat 4,2 miljoen dollar aan achterstallige lonen en boetes betalen. Volgens The orange county Register gaat het om Vahid David Delrahim een man die meerdere wasgelegenheden in Amerika heeft. De boetes en naheffingen zijn het resultaat van een twee jaar durende strijd in de rechtbank met de Amerikaanse arbeidsinspectie. 

Delrahim betaalde in veel gevallen zijn werknemers nog niet eens het minimumloon, daarnaast werden overuren op geen enkele wijze gecompenseerd. Volgens de arbeidsinspectie zou hij dit gedaan hebben op zijn twaalf carwashlocaties welke gevestigd zijn in Los Angeles, Orange, San Bernardino en Ventura.

Achterstallige lonen

Uiteindelijk accepteerde de rechter een schikking waarin de ondernemer 1,9 miljoen dollar in achterstallig loon betaald, 1,9 ,miljoen dollar aan schadevergoedingen en daarnaast betaald hij een boete van 400.000 dollar. De schikking moet volgens de arbeidsinspectie een afschrikkend effect hebben en laten zien dat men niet zomaar met dit soort praktijken wegkomt.

Volgens de uitspraak had de ondernemer zijn werknemers bevolen om buiten shifts te werken en uit te klokken als het rustig was. Veel van zijn werknemers spraken enkel Spaans en waren onbekend met de wetten voor werknemers in Amerika. De gedupeerden krijgen achterstallige lonen van 2013 tot nu en het is zelfs mogelijk dat er nog meer door de ondernemer zal moeten worden betaald. Het is namelijk nog onbekend wie alle werknemers zijn die in de tussentijd bij zijn twaalf carwashes hebben gewerkt. Delrahim is sommige werknemers nog meer dan 10.000 dollar verschuldigd.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.