justice

Belgische carwash-uitbaters krijgen twee jaar cel voor mensenhandel

justice

In het Belgische Tongeren zijn gisteren twee Indiërs veroordeeld tot twee jaar cel nadat zij drie illegaal Indische vluchtelingen in hun carwashes in Genk, Lommel en Aarschot lieten werken. De illegale werknemers verdiende niets, een vorm van mensenhandel en uitbuitingen werden geconstateerd.  

Al in 2015 werd een carwash in Genk binnengevallen door de politie. Daar werden volgens Het Belang van Limburg de drie Indische werknemers aangetroffen. Zij werkten niet alleen zeven dagen in de week, maar werden ’s nachts van de ene naar de andere wasgelegenheid verplaatst. De illegalen moesten overnachten op plaatsen die niet eens geventileerd werden. Er waren simpelweg geen ramen. Daarnaast was de elektriciteitsvoorziening niet in orde waardoor er een reële kans op elektrocutie aanwezig was.

In de rechtszaak werd het volgens de procureur duidelijk dat er sprake was van economische uitbuiting. Er werden onmenselijke uren gewerkt en tegen de belofte dat er 800 euro per maand zou worden betaald, kregen de werknemers geen cent, een vorm van mensenhandel volgens diezelfde procureur.

Handcarwashes

Staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude, Philippe de Backer, tekende vorig jaar een plan om de carwashsector weer eerlijk te maken. In het ‘Plan voor eerlijke concurrentie’ staan maatregelen tegen illegaliteit in de branche. Dit jaar worden veel controles gedaan bij wasgelegenheden. Het doel is om bedrijven die zich niet aan de regels houden flink aan te pakken.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.