Maleisische wasstraat-medewerker krijgt doodstraf voor drugssmokkel

Een medewerker van een wasstraat uit het Maleisische Johor Baru heeft de doodstraf gekregen, omdat hij 99.16 gram methamphetamine smokkelde. Het Hooggerechtshof onder leiding van rechter Collin Lawrence Sequerah legde de 44-jarige S. Satha Sivam afgelopen woensdag de hoogst mogelijke straf op voor de drugssmokkel.

De verdediging was volgens nieuwssite The Star Online niet in staat om de onschuld van de 44-jarige wasser te bewijzen. Volgens de aanklagers sloeg de beschuldigde de drugs op in een kamer op de bovenverdieping van een coffeeshop in Jalan Meldrum. Deze smokkel kwam in 2016 aan het licht. De verdediging van de beschuldigde poogde de doodstraf nog om te zetten in een gevangenisstraf, maar slaagde daar dus niet in.

Doodstraf

Wijzigingen in sectie 39B van de Dangerous Drugs Act 1952 zorgen ervoor dat Maleisische rechters niet meer verplicht zijn om de doodstraf aan drugsdelicten te geven. De wetswijziging geeft rechters de vrijheid om zelf hun beslissingen te nemen op dit vlak. De reden dat Sequerah toch voor de hoogst mogelijke straf koos, is omdat hij van mening is dat de beschuldigde niet aan de verplichte voorwaarde om de doodstraf te ontlopen.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.