Van franchiser naar directeur eigen bedrijf: ‘Verwacht een wasstraat 2.0’

Ondernemer Mike Vermeij werkt jaren als franchiser voor een carwashketen in Zwijndrecht. Na verloop van tijd ontdekte hij dat zijn visie qua bedrijfsvoering niet meer volledig aansloot op die van de franchiseonderneming waar hij voor werkt. Dit was onder andere een reden voor Vermeij om voor zichzelf te beginnen met een eigen wasstraat onder de naam Mikey’s Carwash. Er is voor een nieuwe locatie in Zwijndrecht gekozen, waarvoor Mesa Coatings de vloer verzorgde en EenzetCarwash verantwoordelijk was voor de wasinstallatie.

Vermeij (27) is op het moment van schrijven nog actief als franchisenemer, maar zijn contract loopt eind deze maand af. “Momenteel werk ik nog als franchiser, maar mijn ambities reiken verder. Daarom verhuis ik binnenkort naar de W. Snelliusweg 98 in Zwijndrecht waar ik een eigen wasstraat begin. Na het proefwassen, dit om te zien of het wasproces naar wens verloopt en alles goed is afgesteld, wil ik halverwege maart dit jaar Mikey’s Carwash officieel openen”, vertelt Vermeij.

De reden voor de nieuwe koers is simpel. Mike was toe aan wat nieuws: “Ik ben op mijn zestiende begonnen met werken in wasgelegenheden. Dit heb ik naast mijn studies gedaan. Na mijn studie Small Business en Retail Management aan de Hogeschool Rotterdam besloot ik om verder te gaan in de carwashbranche. Ik ben gestart als franchisenemer en nu – elf jaar later – ben ik toe aan mijn eigen bedrijf. Ervaring opdoen helpt je om verder te groeien en nu is de tijd tijd om voor mezelf te beginnen.”

Belemmerd
Naast de drive om een eigen zaak te beginnen, speelde ook mee dat Vermeij vond dat hij als franchiser niet meer de service kon bieden die hij wilde: “Ik voel me belemmerd in mijn werkzaamheden, omdat ik momenteel niet meer dan 25 auto’s per uur kan wassen. De huidige locatie was veel te klein geworden. Dat is dan ook de reden dat ik naar een 1.500 m2 groot pand verhuis. De nieuwe locatie ligt vlak langs de A16 en is veel gemakkelijker te bereiken dan het huidige pand dat op een industrieterrein ligt.”

De nieuwe locatie bevindt zich een paar kilometer verder van Vermeij’s huidige werkplek, maar is zoals gezegd beter te bereiken voor de klanten. “Ik neem een bestaande wasgelegenheid over en laat deze volledig naar mijn wensen inrichten. Zo heb ik voor een nieuwe vloer gekozen die ik door Mesa Coatings heb laten leggen. Ik heb voor een Istobal wasstraat van EenzetCarwash gekozen en gebruik een centraal stofzuigsysteem van Ergox voor het stofzuigerplein dat negentien stofzuigplekken telt”, verduidelijkt de ondernemer.

Onder de indruk
Mike kwam via zijn vader in aanraking met Eenzet Carwash. “Als ondernemer is mijn vader veel onderweg. Na een bezoek bij een klant van hem, kwam hij via deze contactpersoon terecht bij een wasstraat in Woerden terecht. Dat bedrijf werkt met een Istobal wasstraat van EenzetCarwash. Mijn vader belde mij op of ik direct naar Woerden kon komen en een gesprek met de uitbater kon voeren. Dat deed ik en ik kreeg een rondleiding door zijn bedrijf, waardoor ik onder de indruk raakte van de Istobal-machine en de bedrijfsvoering van deze ondernemer. Na deze ontmoeting heb ik een afspraak gemaakt met sales manager Jan van Dillen van EenzetCarwash en na goed overleg een Istobal-configuratie besteld”, vertelt Vermeij.

“In mijn nieuwe onderkomen wordt een kettingbaan van 30,4 meter geplaatst. Voor mijn komst stonden er twee stand-alone roll-overs opgesteld. Deze roll-overs werkten niet naar behoren en kunnen geen grote aantallen wassingen aan. Daarom heb ik besloten om wederom voor een kettingbaan te kiezen. EenzetCarwash heeft mij goed geholpen bij het maken van deze keuze.”

EenzetCarwash plaatste nieuwe wasinstallaties, terwijl Mesa Coatings een gripvaste vloer legde.


Antislip
Naast een nieuwe installatie moest ook de betonnen vloer op de schop. “Ik vond deze veel te glad, wat voor onveilige situaties zou kunnen zorgen. Hiervoor ging ik op zoek naar een betrouwbaar bedrijf dat vloeren voor wasgelegenheden kon plaatsen. Dat bleken er niet veel te zijn. Via een vakbeurs in Houten kwam ik bij Mesa Coatings terecht. Deze onderneming is gespecialiseerd bedrijf in het leggen van vloeren voor carwashes. Voor mij gaf dit mede de doorslag om met hen samen te werken”, stelt de ondernemer.

In overleg met Vermeij inventariseerde Mesa Coatings alle eigenschappen waaraan de te leggen vloer moest voldoen. “De vloer moest eenvoudig te reinigen zijn, het loopgedeelte moest antislip zijn want bij calamiteiten moet men snel ter plaatse kunnen zijn”, verduidelijkt accountmanager Jan-Peter van Eeden van Mesa Coatings.

Troffelvloer
Een andere eis was dat de vloer grip moest bieden aan het uiteinde waar de auto’s de wasstraat verlaten. Dit deel buigt af naar links naar het stofzuigplein waardoor het belangrijk is belangrijk dat wagens niet wegglijden. “We hebben de vloer bij dat gedeelte een antisliplaag gegeven, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. De vloer die geplaatst is, is de MesaCon 6000 troffelvloer”, stelt Van Eeden.   

Om zijn huidige klanten te laten weten wat de stand van zaken is omtrent de verhuizing, is Vermeij druk bezig om zijn activiteiten en werkzaamheden kenbaar te maken op zijn social mediakanalen: “Om ervoor te zorgen dat mijn huidige klanten – die ik graag allemaal mee wil nemen naar Mikey’s Carwash – weten waar ik mee bezig ben, post ik foto’s op Instagram en Facebook. Ik heb daarvoor speciaal een account opgezet, omdat ik mijn klanten bij de voortgang van de bouw wil betrekken.”  

Wasstraat 2.0
Behalve een nieuwe werkplek en machines hoeven Mike’s klanten geen grootse veranderingen te verwachten. “In principe blijft het meeste hetzelfde. Ook mijn gewaardeerde  medewerkers van de huidige locatie verhuizen mee naar de W. Snelliusweg. Klantvriendelijkheid en het bieden van de beste service blijven de speerpunten van mijn bedrijfsvoering. Het grootste verschil is de grootte van de nieuwe locatie en apparatuur. Daarnaast kunnen de medewerkers en klanten profiteren van het handige kassasysteem van Extendas dat gekoppeld wordt aan mijn wasstraat.”

Dankzij de implementatie van nieuwe apparatuur en een slim kassasysteem kan Vermeij naar eigen zeggen “meer auto’s wassen met meer mogelijkheden en met een veel beter resultaat.” Ook de keuze voor de chemie is belangrijk, verduidelijkt de ondernemer. Hij schakelde daarvoor de hulp en advisering in van Caramba Nederland. “Je zou kunnen zeggen dat ik een professionaliseringsslag maak nu ik echt voor mezelf begin. Verwacht een wasstraat 2.0.”, besluit de ondernemer.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.