handboeien, politie, arrestatie

Invallen Britse handwasgelegenheden brengen uitbuiting aan het licht

De politie van het Britse West Yorkshire onderzoekt of er sprake is van mensenhandel bij handcarwashes. Tijdens een aantal invallen in Halifax en Elland kwamen gevallen van uitbuiting aan het licht. Er waren ruim dertig ambtenaren betrokken bij deze actie.

De actie werd 8 mei uitgevoerd en was gericht om verdachte ondernemers van handwasgelegenheden op heterdaad te betrappen. Ruim dertig politieagenten van West Yorkshire, professionals van Health and Safety Executive en andere Britse overheidsinstellingen bezochten enkele verdachte wasgelegenheden. Ze voerden onderzoek uit en spraken met medewerkers.

Wasgelegenheden in Halifax en Elland vormden het doelwit van de operatie. Een week na de de invallen deelde de politie zijn bevindingen. Zo kwam aan het licht dat werknemers werden uitgebuit en onderbetaald. Ook belastingontduiking was een aandachtspunt. Andere opmerkelijke uitkomsten waren dat verschillende ondernemingen hun zaken niet op orde hadden. Dat leverde gevaarlijke situaties op en daarom werd het deze malafide wasgelegenheden verboden om onder meer stekkerdozen en elektrische apparatuur te gebruiken.

Rechercheur Nick Speed stond aan het hoofd van deze operatie en liet Examiner Live het volgende weten: “Ons doel is om meer bekendheid voor deze vorm van mensenhandel te genereren. De operatie zoals die afgelopen week werd uitgevoerd, is een goed voorbeeld van wat de samenwerking tussen verschillende partijen en de politie kan opleveren. Gezamenlijk kunnen we deze misdrijven een halt toeroepen en de slachtoffers helpen.” De uitbuiting kan maanden, soms wel jaren, doorgaan.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.