Waarom marketing een carwash kan maken of breken

Met de komst van elke nieuwe carwash stijgt de keuzemogelijkheid van de klant. Er valt een hoop te kiezen, dus zul je jouw onderneming goed op de kaart moeten zetten om op te vallen. Selecteer een marketingcampagne die goed bij jou en je klantenbestand past. “Inspelen op gastvrijheid en beleving is een manier om de aandacht te trekken,” stelt consultant Harvey M. Miller.

“In de loop der jaren bezocht ik talloze wasgelegenheden in heel Amerika. Geen enkele marketingcampagne van alle bedrijven die ik aandeed, wist echter indruk op mij te maken”, laat Miller vaktijdschrift Carwash.com weten. Deze Amerikaan is naast adviseur ook directeur van Carwash Consultants. “Het lijkt erop alsof men al genoegen neemt met de verkoop van een paar waspassen. Het merendeel van de ondernemingen nam niet eens de moeite om zulke passen uit te geven. Miller is inmiddels 63 jaar werkzaam in de carwashbranche. Hij adviseert ruim 37 jaar op dit gebied en heeft jarenlange ervaring. Zo was hij eigenaar van 32 carwashes. Miller was ook directeur van de International Carwash Association (ICA). Momenteel staat Eric Wulf aan het roer van deze organisatie.

Miller maakt zich sterk voor marketing in de carwashbranche en hij denkt dat veel bedrijven kansen laten liggen: “Hoewel de meeste wasgelegenheden vrij succesvol zijn, ben ik ervan overtuigd dat veel bedrijven geld laten liggen. Door de bestaande wachtruimtes slimmer in te richten en handcarwashes op te knappen, kun je meer omzet genereren. Dat kan door goed doordachte marketingmethodes in te zetten, maar dat gebeurt vooralsnog veel te weinig. Veel borden bij de ingang van wasbedrijven en bij betaalautomaten zijn erg onduidelijk voor de consument.”

Warrige uitleg

Het maken van een keuze voor en specifiek wasprogramma duurt vaak onnodig lang vanwege de warrige uitleg op borden. Miller vindt dat het anders moet en er meer vanuit de klant gedacht moet worden: “Veel keuzeborden waarop de verschillende wasprogramma’s worden aangeduid zijn lastig leesbaar en in jargon. Daarnaast zijn ze vaak niet of slecht verlicht, waardoor aan het nut van deze borden voorbij gegaan wordt. Zorg er daarom dus voor dat je borden altijd goed leesbaar zijn. Dat houdt niet op bij de gebruikte woordkeuze. Ook verlichting is essentieel.”

Een ander aandachtspunt voor ondernemers is promotie. “Het valt mij op dat veel ondernemers in hun wasstraten ervoor kiezen om chemie-leveranciers aan te prijzen. Ik heb talloze logo’s en reclameteksten voor deze bedrijven gezien. Dat vind ik raar, want waarom breng je je eigen bedrijf niet onder de aandacht? Je kunt in je carwash ook je eigen diensten onder de aandacht brengen. Denk dan onder meer aan je waspas, cadeaukaarten, abonnementen of speciale poetsservices. Ook je openingstijden vermelden in de wasstraat is een slimme zet”, verduidelijkt Miller.

Stapsgewijs

Meer duidelijkheid bieden is het advies van de consultant: “Opvallend is dat er in wasgelegenheden niet wordt aangegeven wat er precies gebeurt en welk onderdeel van het wasprogramma is ingezet. Welke chemie wordt wanneer ingezet? Hoe kan de klant nu weten of hoe alles heeft gekregen waarvoor hij betaald heeft? Mijn wasgelegenheden zijn voorzien van flikkerende lichten bij elk onderdeel van de wasstraat. Mensen zien in een oogopslag welke chemicaliën worden toegevoegd. Zo weten klanten dat ze krijgen waarvoor ze betaald hebben. Je voorkomt onduidelijkheden en zet tegelijkertijd in op beleving.”

Door klanten via borden en graphics uit te leggen in welke fase van het wasprogramma zij zich bevinden, maak je duidelijk dat bezoekers waar voor hun geld krijgen. Alle stappen van het programma worden namelijk gevolgd.

Voordat de klant een wasgelegenheid van Miller verlaat, knippert er vlak voor vertrek een bord waarop het gekozen programma te zien is. “Zo weet de klant waarvoor hij betaald heeft”, stelt de Amerikaan. “Gebruik veel beeldmateriaal, zodat je de aandacht van de klant niet verliest. Je kunt hem meteen attenderen op interessante aanbiedingen.” Als ondernemers bezig zijn met een renovatie of verbouwing is het volgens Miller raadzaam om daar zo snel en veel mogelijk over te communiceren: “Voor mijn wasgelegenheden heb ik een document opgesteld waarin op een heldere manier bezoekers welkom geheten worden. Stapsgewijs leggen we uit wat klanten van een bezoek aan deze carwash kunnen verwachten.”

Gebrek aan uniformiteit

Alle punten die deze wasgelegenheid onderscheiden van de concurrentie komen aan bod, verduidelijkt Miller: “Zo krijgt geen enkele bezoeker het idee naar een standaard wasstraat te gaan. Voorafgaand versturen we flyers en brochures om de opening kracht bij te zetten. Bij de opening zorgen we ervoor dat er voldoende personeel rondloopt. Deze medewerkers delen pamfletten uit waarop meer informatie over onze waspassen en abonnementen gegeven wordt. Terwijl klanten wachten om door de wasstraat te gaan, worden ze op onze acties geattendeerd.”

Wat voor Miller een doorn in het oog is, is het gebrek aan uniformiteit in veel carwashes. “Veel wasgelegenheden maken geen gebruik van uniforms. Dat is een gemiste kans, omdat bedrijfskleding een goede eerste indruk geeft. Het zorgt voor herkenbaarheid, zeker in combinatie met naamplaatjes en het logo. Op de rug zou je ervoor kunnen kiezen om een aantal speerpunten van je bedrijfsvoering te belichten. Denk dan bijvoorbeeld aan de snelle dienstverlening en voordelige waspassen. Zaken waar jij trots op bent en waarmee jij je onderscheidt. Als klanten niet weten wat jij te bieden hebt, is de kans klein dat ze voor jouw bedrijf kiezen. Wees proactief en denk buiten de gebaande paden”, besluit hij.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.