Foto: Volkswagen

Autoverkopen duiken 10,5 procent in de min in eerste halfjaar

De verkoop van nieuwe personenauto’s over de eerste zes maanden van het jaar is uitgekomen op 226.482 stuks. Dit is een daling van 10,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Toen werden er nog 252.988 auto’s verkocht. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

De bestverkochte merken in het eerste halfjaar van 2019 zijn Volkswagen (24.547), Opel (18.251), Peugeot (16.734), Ford (14.103) en KIA (13.501). Bovenaan de lijst van meest populaire modellen staat de Volkswagen Polo, gevolgd door de Ford Focus, Tesla Model 3, Volkswagen Golf (incusief Sportsvan) en KIA Picanto.

Volgens BOVAG en RAI Vereniging is de daling onder meer het gevolg van de onzekerheid over de aanschafbelasting op nieuwe auto’s (BPM) door de invoering van de WLTP emissietest voor nieuwe personenauto’s. Eerder beloofde de vorige staatssecretaris Wiebes dat de consument niet de dupe mag worden van de overgang naar de WLTP. BOVAG en RAI Vereniging dringen er daarom al maanden bij staatssecretaris Snel op aan om gemaakte afspraken te respecteren en snel met duidelijkheid te komen over aanpassing van de BPM.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.