Staatssecretaris: franchisenemers moeten worden beschermd

Franchisenemers moeten beter worden beschermd door de wet, vindt staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Keijzer stuurde vrijdag een wet naar de Raad van State om de middenstanders te helpen. De belangrijkste punten in de wet zijn dat een franchisenemer alle financiële informatie van het bedrijf krijgt voordat een contract wordt aangegaan en dat een ondernemer sneller een vergelijkbare onderneming mag starten na het aflopen van het contract.

Als franchisenemers nu een conflict hebben met het moederbedrijf, is het vaak het moederbedrijf dat gelijk krijgt. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming hebben een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd dat de franchiseovereenkomst regelt in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (de Franchisewet). Een voorontwerp van de wet is in januari in consultatie gegaan en er zijn 570 reacties op binnengekomen. Naar verwachting gaat het wetsvoorstel voor het eind van het jaar naar de kamer. Wat er precies in het wetsvoorstel staat wordt openbaar bij de indiening in de Tweede Kamer.

Vier onderdelen

In dit wetsvoorstel ligt de nadruk op vier onderdelen die nodig zijn voor evenwichtige franchiseverhoudingen:

  • De precontractuele uitwisseling van informatie.
  • De tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst.
  • De beëindiging van de franchisesamenwerking.
  • Het overleg tussen franchisegever en zijn franchisenemers.

Staatssecretaris Keijzer zegt in een toelichting: “Ik ben blij dat het wetsvoorstel nu bij de Raad van State ligt zodat ik het nog voor eind van dit jaar naar de Tweede Kamer kan sturen. Dit wetsvoorstel is noodzakelijk om de samenwerking tussen de franchisegever en de franchisenemer in goede banen te leiden en zo de machtsbalans tussen franchisegevers en franchisenemers te herstellen en bescherming te bieden aan deze franchisenemers.”

Ook minister Dekker is tevreden met het voorstel. “Als franchisenemers én franchisegevers weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze sneller inspelen op veranderingen. Dit stimuleert het zaken doen. En dat is niet alleen in hun eigen voordeel, dat is goed voor de hele Nederlandse economie.”

Formules in de carwashsector

Franchise is een vorm van samenwerking tussen zelfstandige en onafhankelijke ondernemingen, waarbij de franchisenemer zijn bedrijf runt volgens de formule van de franchisegever. In de carwashsector zijn er volgens de Nationale Franchisegids vier formules actief: Bluewash, Steam & Clean, De Autostomerij en iClean Carwash.

In de detailhandel, zowel food als non-food, dienstverlening en zorg komt franchise als bedrijfsvorm veel voor. In Nederland zijn circa 825 franchiseformules actief, met ruim 30.000 franchisevestigingen. Franchiseondernemingen verschaffen werk aan ruim 300.000 mensen en de jaarlijkse omzet ligt ruim boven €30 miljard.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.