C.H de Wolden verkoelt viervoeters met wasstraat voor paarden

Een wasstraat voor honden bestond al, maar een wasgelegenheid voor paarden was er nog niet. De organisatie van paardensportevenement C.H. de Wolden besloot echter dat zo’n wasstraat nodig was om de edele viervoeters verkoeling te bieden. De paarden moeten immers presteren en het hoofd koel houden op dit twee weken durende event dat in het Drentse Veeningen gehouden wordt.

Een bezoekje aan de wasstraat gebeurt handmatig en is tevens voorzien van een droging. De paarden krijgen een douche en worden verder getrakteerd op een verkoelend bezoek aan de vernevelaar. De wedstrijd op donderdag – waarop een hitterecord werd verbroken – werd even stilgelegd om de edele dieren verkoeling te bieden. Het event begon twee uur vroeger dan gebruikelijk en werd in de middag tijdelijk stilgelegd. Om zes uur s’ avonds werd de wedstrijd voortgezet.

De paarden worden sowieso goed in het oog gehouden door een dierenarts. “De mens heeft de neiging z’n eigen gevoel op het dier te projecteren”, liet dierenarts Bert Wichers RTV Drenthe weten. “Ik vind het absoluut verantwoord om de wedstrijden met de genomen maatregelen in aangepaste vorm door te laten gaan. Mensen hebben vaak meer last van de hitte dan de paarden.”

Normaliter werd de prijsuitreiking te paard gedaan, maar vanwege de tropische temperaturen van de meedogenloze koperen ploert werd deze traditie verbroken. De winnende ruiters mochten hun envelopje met inhoud gewoon zelf afhalen bij het secretariaat. In onderstaande video is de paardvriendelijke wasstraat te bewonderen. Na afloop verlieten de edele dieren met blinkende hoefijzers het pand.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.