handcarwash

Man tijdens werk in malafide handcarwash overleden

handcarwash

Carlos Pedronso is op 55-jarige leeftijd aan een beroerte overleden tijdens zijn werk in Caribbean Hand Car Wash in New Jersey. Zijn familie en acht werknemers klagen de drie eigenaren van de wasgelegenheid aan wegens uitbuiting en onderbetaling. Zo zouden Pedronso en zijn collega’s voor vijf dollar per uur werkweken van 70 uur moeten maken.

Pedronso had gezondheidsklachten, maar zijn familie denkt niet dat zijn tweede beroerte daaraan te wijten is. Volgens hen, bezweek hun familielid aan de hoge werkdruk en stress. De man werd volgens de aanklagende partij ondanks zijn lichamelijke klachten “gedwongen” om bij de handcarwash te werken, omdat de immigrant anders “uitgezet” zou worden door zijn bazen. De eigenaren van de in 2000 geopende wasgelegenheid ontkennen deze aantijgingen.

Na de dood van Pedronso besloten acht collega’s om advocaat Steve Aaronson in de arm te nemen en de bedrijfseigenaren aan te klagen. Ulpiano, Roberto en Omar Rodriguez worden beschuldigd van onder meer uitbuiting en onderbetaling. “Als er commentaar op de directie kwam, werden klagende werknemers met uitzetting of ontslag bedreigd”, liet Aaronson aan Yahoo! News weten. Het kwam ook voor dat klagers in een andere vestiging aan het werk gezet werden. Bij dat filiaal was het uurloon 6 dollar per uur. De werkzaamheden waren wel intensiever, want naast het schoonmaken van auto’s moest het personeel ook wasautomaten legen. Ook het legen van de vuilnisbakken en het sneeuwvrij maken van de woningen van de directie behoorde tot het takenpakket.


Malafide handcarwashes zijn een internationaal probleem. Op Car Wash Show Europe 2019 dat op 18 en 19 september in de Kromhouthal in Amsterdam plaatsvindt, wordt ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Brian Madderson gaat tijdens dit event dieper in op de impact van dit soort malafide handcarwashes. De voorzitter van de Britse Petrol Retailers Association vertelt hoe je door de samenwerking met andere partijen op te zoeken, slagvaardiger op kunt treden.

Ook deelt hij de resultaten die hij boekte door samen met the Church of England deze problematiek op de kaart te zetten. Op 18 september is het seminar ‘The UK’s Handwashing Fight’ te volgen op CWSE 2019. De sessie duurt van 11.30 tot 12.00 uur en vindt plaats in Room 1. Uiteraard zijn er meerdere lezingen en andere interessante meetings te bezoeken op Car Wash Show Europe 2019. Het event vindt op 18 en 19 september plaats in de Kromhouthal in Amsterdam. Bekijk het volledige programma hier.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.