TipTop Car- en Truckcleaning heeft duurzaamheid hoog op de agenda

Kuster Olie plaatste langs de N18 in Groenlo een nieuw tankstation op bedrijventerrein De Laarberg. Daarnaast, op hetzelfde terrein, werd een nieuwe wasgelegenheid in de vorm van TipTop Car- en Truckcleaning Groenlo uit de grond gestampt. Hoewel het tankstation en de wasgelegenheid zelfstandig van elkaar opereren, versterken de bedrijven elkaar en vullen ze elkaar aan. Bedrijfsleider Robert Schepers: “Zorgdragen voor het milieu is erg belangrijk voor ons.” 

Duurzaam ondernemen is het motto van TipTop Car- en Truckcleaning Groenlo en dit credo wordt ook doorgetrokken naar het tankstation van Kuster Olie. Bij beide bedrijven wordt voornamelijk gebruik gemaakt van led-verlichting. Op het terrein rond het tankstation is expres ruimte opengelaten voor de plaatsing van pompinstallaties voor toekomstige brandstoffen zoals waterstof. Als bezoekers gaan tanken, wordt op de aanwezigheid van de carwash gewezen. Onder meer door het uitgeven van kortingsbonnen voor een wasbeurt.

Het omgekeerde vindt ook plaats. Klanten van TipTop Car- en Truckcleaning krijgen korting op een broodje in de tankshop bij een wasbeurt. “Deze formule werkt en zo versterken we elkaar. Wat ons verder bindt is de nadruk op duurzaamheid. Daarom zijn we onder meer in zee gegaan met Christ Wash Systems die voor ons turnkey een project opleverde. Zij hebben een super moderne kettingwasstraat voor personenauto’s gerealiseerd. Ook heeft Christ Wash Systems vijf wasboxen gebouwd en voor een stofzuigplein met zes plekken gezorgd. Dat is niet onopgemerkt gebleven, want veel bedrijven uit de omgeving hebben ons inmiddels gevonden. Vooral het wassen van trucks is populair”, stelt Schepers.

Vertrouwd gevoel

Christ Wash Systems plaatste een energiezuinige installatie zonder hydrauliek. De 30 meter lange EVO wasinstallatie kenmerkt zich door zijn energiezuinigheid. “De motoren in de machine verbruiken weinig stroom en zijn geluidsarm. De motor kan heel snel van draairichting wisselen zonder tijdverlies. En het belangrijkste is dat deze motoren geen onderhoud nodig hebben”, stelt Schepers.

De samenwerking met Christ Wash Systems bevalt erg goed, benadrukt de ondernemer: “We werken al jaren met hen samen. Als er wat is, kunnen we altijd op een goede en snelle oplossing rekenen. We hebben een vertrouwd gevoel bij dit bedrijf en dat heeft ons doen besluiten om opnieuw met hen in zee te gaan. Er is voor deze vestiging gekozen voor het nieuwste en beste materiaal dat Christ Wash Systems te bieden had.” De wasboxen zijn voorzien van Bubbleguns en dat wordt volgens Schepers door de klanten zeer gewaardeerd. “Dat wij beleving bieden, vinden onze bezoekers fijn. De wasboxen worden dan ook veelvuldig gebruikt. Deze wasplekken zijn dan ook dag en nacht toegankelijk. Dat geldt ook voor de pomp. Er kan 24 uur per dag, zeven dagen per week getankt worden. Ook als de shop dicht is.”

Waterschaarste

Voor de truckwash schakelde Schepers een andere partij in. Deze wasinstallatie is namelijk afkomstig van ACT uit Venlo. “Deze onderneming is de importeur van de Duitse Steinbrückner wasinstallaties in Nederland”, verduidelijkt de bedrijfsleider. “We werken al jarenlang naar volle tevredenheid samen met dit bedrijf en daarom kozen we opnieuw voor hen.” Voor de waterzuiveringsinstallatie klopte Schepers aan bij Faritec. “Omdat zorgdragen voor het milieu erg belangrijk voor ons is, kwamen we bij het biologische waterzuiveringssysteem van Faritec uit. Dat vereist een grote investering, maar dat systeem verdient zichzelf later terug.”

ACT verzorgde de plaatsing van de truckwash.


Het gegeven dat het systeem van Faritec weinig schoon water vereist en veelal gerecycled water gebruikt, sprak Schepers erg aan: “De architect van dit gebouw was al bekend met Faritec. In bijna heel Europa wordt met dit bedrijf samengewerkt, omdat het een betrouwbare partij is met een oog voor duurzaamheid. In Nederland is de wetgeving op het gebied van waterverbruik veel minder streng dan in onze buurlanden. Met het oog op waterschaarste is de innovatie van Faritec erg geschikt. Onze lozingskosten zijn minder milieubelastend en kostenverlagend. We zijn al voorbereid op een mogelijke verstrengde wetgeving op het vlak van waterverbruik.”

Energiezuinig

Er is voor 140 kuub aan putten in de grond gelegd. Daar past de hele waterhuishouding in, inclusief lamellenfilters. Schepers: “Met het oog op waterschaarste is dit systeem van Faritec toekomstbestendig, omdat het zeer energiezuinig is en weinig water nodig heeft. Het hemelwater wordt apart opgevangen en afgevoerd. Duurzaamheid is erg belangrijk. Onze klanten vinden zorgdragen voor het milieu en energiezuinigheid essentieel.”

Ook in de carwash zelf wordt zeer energiezuinig gewerkt. Er is bijvoorbeeld geen gasleiding of airco in het pand geplaatst. Een warmtepomp houdt het gebouw op temperatuur. Op het industrieterrein bij TipTop Car- en Truckcleaning bevindt zich ook een aantal laadpalen en een automaat waar klanten hun kleding in kunnen wassen. “Later worden nog zonnepanelen geplaatst rondom een aantal laadpalen. Voor het betaalsysteem werd de hulp van Techno Data Systems ingeschakeld. Het is de bedoeling dat geleidelijk aan niet meer met contant geld betaald kan worden”, stelt de bedrijfsleider.

Klantenbestand

Momenteel zijn de meeste klanten van de wasgelegenheid voornamelijk bedrijven. “Truckbestuurders vormen ons grootste klantenbestand. Momenteel proberen we ook meer particulieren te enthousiasmeren om ons te bezoeken. We stellen daarvoor speciale kortingsacties op en gaan gericht promotiemateriaal verspreiden in bepaalde gebieden. Daar werken we nu aan”, besluit Schepers.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.