Uitbater Mechelse handcarwash krijgt beroepsverbod van drie jaar

De rechtbank van Mechelen heeft recentelijk een 55-jarige uitbater van een malafide handcarwash een beroepsverbod van drie jaar opgelegd. De Pakistaanse man nam het volgens de rechter niet zo nauw met de wet en werd schuldig bevonden aan een aantal gevallen van sociale fraude. Zo maakte hij gebruik van illegale werknemers en betaalde hij te laat uit.

De Pakistaan mag drie jaar lang geen wasgelegenheid bestieren en moet een aantal forse geldboetes betalen, meldt dagblad Het Laatste Nieuws. De malafide handcarwash bevond zich aan de Gentsesteenweg in Mechelen en kreeg al in september 2018 verschillende keren bezoek van de sociale inspectie. Die bezoekjes brachten de dubieuze bedrijfsvoering van de ondernemer aan het licht, stelt arbeidsauditeur Gianni Reale: “Daarbij werden telkens heel wat overtredingen vastgesteld. Zo werd er fraude met werkaangiftes vastgesteld net zoals inbreuken vastgesteld op het fout of te laat uitbetalen van lonen en was er ook sprake van illegale arbeid”

De advocaat van de uitbater beaamde de gemaakte fouten, maar stelde dat het “wel meeviel.” De aantijgingen waren volgens de verdediging dus minder ernstig dan gesuggereerd werd. Toen de sociale inspectie op een ochtend ter controle de handcarwash bezocht en zag dat twee niet-ingeschreven werknemers aan het werk waren, was dat “toeval.” De verklaring van de advocaat luidde als volgt: “De arbeiders waren ingeschreven om te werken, maar dit pas vanaf later op de dag. De reden? Hun collega was aan het ontbijten, maar er kwam plots een gehaaste klant binnenwandelde.”

De Mechelse arbeidsauditeur was niet erg overtuigd van de uitspraken van de verdediging. Hij stelde dat die bewuste controle niet op zichzelf stond en de uitbater al vaker in de fout was gegaan. “Bovendien vonden er na deze vaststellingen nog andere controles plaats en bleef de 55-jarige uitbater verder doen”, verduidelijkt Raele. De rechtbank vertrouwde op het oordeel van de arbeidsauditeur en veroordeelde de Pakistaanse man tot een boete van duizenden euro’s en een celstraf van een jaar met uitstel. Of er beroep zal worden aangetekend tegen dit vonnis, is nog onbekend.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.