Rechtszaak dodelijk ongeval in Luxemburgse carwash

Een 76-jarige man overleed in mei 2015 in een carwash bij een tankstation in het Luxemburgse Koetschette. De nabestaanden hebben een rechtszaak aangespannen en klagen de tankstation-ondernemer, de installateur van de carwash en de fabrikant van de wasinstallatie aan. Laatstgenoemde partij wordt in elk geval niet vervolgd. De rechtbank van Diekrich doet op 12 december uitspraak.

De senior besloot in 2015 om zijn auto naar de wasgelegenheid nabij een tankstation te brengen. Hij was een vaste klant en kende het besturingssysteem van de wasinstallatie vrij goed. Hoewel de man er zich van bewust was dat hij zijn voertuig niet mocht verlaten nadat het wasprogramma gestart was, deed hij dat toch. Het was niet de eerste keer dat de klant deze waarschuwing negeerde en hij werd herhaaldelijk op zijn gedrag aangesproken. In mei 2015 sloeg hij opnieuw de veiligheidsvoorschriften in de wind, stelt Luxemburger Wort.

Toen hij zijn auto uitstapte om de wasinstallatie te starten, raakte hij bekneld tussen het portier en de wasmachine. Het slachtoffer riep om hulp, waarna het personeel van de carwash direct de noodstop indrukte. Zwaargewond werd de man uit zijn benarde positie gered. Hij had meerdere ribfracturen en inwendige bloedingen en werd direct naar het ziekenhuis gebracht. Hij bezweek uren later aan zijn verwondingen.

Waarschuwingsbord

De nabestaanden van de man besloten naar de rechtbank te gaan en de schuld bij een drietal partijen te leggen. Zo werden de tankstation-ondernemer, de installateur van de carwash en de fabrikant van de wasinstallatie aangeklaagd. De officier van justitie rechtvaardigde zijn claim voor een boete voor de ondernemer met het feit dat de exploitant wist dat het 76-jarige slachtoffer de veiligheidsregels vaak aan zijn laars lapte. Het gegeven dat de ondernemer niet genoeg deed om het slachtoffer ervan te weerhouden zijn auto te verlaten, speelde tevens een rol in de aanklacht. Bovendien was de officier van mening dat de poorten van de wasstraat zelden gesloten waren en was het waarschuwingsbord niet voldoende zichtbaar.

De installateurs van de wasinstallaties worden ten laste gelegd dat ze geen veiligheidscircuit hebben geïnstalleerd dat het systeem uitschakelt zodra iemand de hal binnenkomt. Dit is een schending van de Europese regelgeving. Ook was er geen risicoanalyse uitgevoerd. Volgens de officier van justitie is de fabrikant de enige die niet vervolgd wordt, omdat deze zich aan alle voorschriften heeft gehouden. Dit standpunt wordt ondersteund door de verklaring van de vertegenwoordiger van de Luxemburgse industriële divisie. Op 12 december volgt de uitspraak.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.