‘Een wasbeurt voor minder dan vijf Britse pond duidt op slavernij’

Eind oktober werd de wereld opgeschrikt door de vondst van 39 lichamen in een vrachtwagen in het Engelse Essex. Dit gruwelijke nieuws wakkerde de discussie en problematiek rond moderne slavernij weer aan. In Engeland blijft slavernij een verborgen, maar nog steeds groeiend, probleem waar handwasgelegenheden vaak als dekmantel voor mensenhandel fungeren. Raadslid Paul Donovan roept mensen op om melding te maken van verdachte omstandigheden.

Donovan is raadslid van de Labour-partij voor de Londense wijk Wanstead Village en blogt veelvuldig over problemen in zijn district. Volgens Donovan maakte de Metropolitan Police afgelopen jaar melding van ongeveer 263 zaken rond moderne slavernij in Londen alleen. De Global Slavery Index, een lijst waarin alle landen door de Walk Free Foundation gequoteerd worden op slavernij, stelt dat er in het Verenigd Koninkrijk naar schatting meer dan 130.000 mensen als moderne slaaf beschouwd kunnen worden. De Walk Free Foundation werd in 2001 opgericht door de Minderoo Foundation, een filantropische organisatie van de Australische miljonair Andrew Forrest.

Een aantal sectoren wordt door mensenhandelaren als zeer aantrekkelijk beschouwd. Naast handcarwashes zijn dat onder meer nagelstudio’s, poetswerk, catering en de seksindustrie. Directeur Shayne Tyler van de Fresca Group zet zich al jarenlang in om moderne slavernij uit te bannen. Hij komt veel in aanraking met verschillende schakels binnen de voedselindustrie waarbij mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken. Tyler’s advies is om scherp te blijven en leveranciers vragen te stellen over hun werkwijze: “Als goederen te goedkoop zijn, is de kans groot dat er sprake is van een dubieuze of malafide werkwijze. Het devies is om proactief te werk te gaan en uit te zoeken hoe de producten in de schappen beland zijn en welke stappen daarvoor genomen zijn.”

Benarde positie

Handwasgelegenheden zijn zoals gezegd geliefde plekken voor mensenhandelaren. Donovan stelt dat bedrijven waar je voor minder dan vijf pond je auto kunt laten wassen, niet helemaal in de haak zijn. “De mensen die er werken verdienen weinig dan wel niets aan zo’n wasbeurt.” Moderne slavernij is met recht een hot topic in het Verenigd Koninkrijk te noemen. Brian Madderson van de Car Wash Association (CWA) maakt zich al jaren sterk voor de bestrijding ervan. Onlangs werd hij samen met Suzanne Huisman van de BBRV in het zonnetje gezet door de International Carwash Association (ICA). Madderson ontving de Distinguished Achievement Awards tijdens de uitreiking van de Car Wash Awards op de Car Wash Show Europe.

The Church of England ontwikkelde samen met CWA een speciale app waarmee gebruikers melding kunnen maken van verdachte omstandigheden in wasgelegenheden. De applicatie is een groot succes en wordt ondersteund door The National Crime Agency. Tussen de lancering van de app in juni 2018 en december 2018 kwamen 2.271 meldingen binnen. In 41 procent van de gevallen – 930 stuks – werd gebruikers dringend geadviseerd na het invullen van een vragenlijst om de Modern Slavery Helpline te bellen. De meldingen die via de app binnenkwamen werden verwerkt door University of Nottingham’s Rights Lab.

Terugval

Hoewel de app het vereenvoudigt om melding te maken van mogelijke gevallen van mensenhandel, ligt het probleem dieper stelt Donovan: “Hoewel het grote publiek meer over het bestaan van moderne slavernij weet en meer mensen uit hun benarde positie bevrijd worden, belandt deze kwetsbare groep op een later moment vaak opnieuw in de klauwen van mensenhandelaren.” Mark English is gespecialiseerd in de aanpak van mensenhandel en misdaad en opereert in de regio Norfolk. Hij stelt dat slachtoffers die gered zijn, beter naar een ander deel van het land vervoerd kunnen worden. Het is zaak dat deze mensen bij elkaar blijven en elkaar goed in de gaten blijven houden. “Mensenhandelaren spelen in op de kwetsbaarheid van het individu. Zonder steun en sociale controle belanden eenlingen snel weer in de slavernij”, weet English.

Een ander aandachtspunt is om de familieleden van de slachtoffers in het thuisland te beschermen tegen de mensenhandelaren. Er wordt vaak door criminelen gedreigd om de familie van de slaven kwaad te berokkenen. Als een slaaf bevrijd wordt, moet er een back up plan opgesteld worden zodat een terugval in het illegale circuit voorkomen wordt. “Slavernij is verschrikkelijk”, zegt Donovan. “Het is ongelooflijk dat dit nog bestaat in het Engeland van de 21e eeuw. Een gezamenlijke inspanning op nationaal niveau is nodig om dit fenomeen te bestrijden. Kwetsbare mensen moeten beschermd worden. Het drama in Essex moet als wake up call dienen en ervoor zorgen dat we mensenhandelaren hard aanpakken.”

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.