College van B en W verbiedt wassen op straat niet in Lelystad

Het college van burgemeester en wethouders in Lelystad stelt voorlopig geen verbod in om het op straat wassen van auto’s tegen te gaan. Dat betekent dat het voorstel van de VVD het niet heeft gehaald. De partij wil namelijk dat voertuigen enkel op officiële wasplaatsen zoals carwashes en wasboxen gewassen mogen worden.

Het wasverbod moet volgens de VVD voorkomen dat er vuilresten in het regenwaterriool of grondwater belanden. Hoewel de raad de zorgen voor het milieu deelt, gaat de invoering van een verbod hen te ver wegens “niet te handhaven.” Daarnaast meldt Omroep Flevoland dat er al een verbod om afvalwater op het regenwaterriool te lozen bestaat.

Het college wil burgers voorlichten en hen motiveren om hun voertuigen niet op de stoep te reinigen. Wasgelegenheden reinigen het gebruikte water deels en hergebruiken het vervolgens. Dat is veel milieuvriendelijker.

Sancties

Er bestaat geen landelijk verbod op wassen op straat. Elke gemeente heeft een zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening. Dit is een gemeentespecifiek document waarin staat welke algemene regels in de betreffende plaats van kracht zijn. Een gemeentelijke verordening is dus een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die vaak tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Op grond van de gemeentewet mogen en moeten gemeenten verordeningen uitvaardigen en ook sancties opleggen.

Gemeente Tilburg is een grondwatergebied en om te voorkomen dat er tijdens het wassen van een auto chemicaliën in het grondwater terechtkomt, geldt hier een wasverbod. Dit voorbeeld is zoals gezegd situatiespecifiek. Er zijn 355 gemeenten in Nederland, en elke gemeente kan hier een eigen besluit over hebben.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.