Hoe voorkom je geluidsoverlast bij de carwash?

Bij de bouw van een wasgelegenheid spelen verschillende factoren een rol, waaronder locatie en ligging. Geluidsreductie staat vaak niet hoog op de prioriteitenlijst, terwijl dit wel een belangrijk aandachtspunt is. Niet alleen voor klanten, maar ook voor het personeel.

Uit een onderzoek uit 2016 naar geluidsoverlast in carwashes dat in opdracht van de Californische stad San Jose werd uitgevoerd, blijkt dat er een aantal factoren een grote rol spelen bij het ontstaan van geluidshinder. “In wasgelegenheden zorgen pompinstallaties, compressoren, drogers, hogedrukspuiten en nozzels voor de meeste decibellen. Voor bezoekers – die in tegenstelling tot carwashmedewerkers niet in de technische ruimte komen – leveren hogedrukspuiten, drooginstallaties en wasborstels de meeste geluidshinder op”, stelt carwash-expert Charles Brady.

In een wasstraat is veel apparatuur te vinden en het is zaak om deze zo slim mogelijk op te stellen, zodat klanten zo min mogelijk geluidshinder ondervinden. “Het loont dan ook de moeite om je te informeren over de aanschaf van nieuwe droogapparatuur als blijkt dat de oudere installaties voor geluidsoverlast zorgen. Nieuwe modellen beschikken namelijk over stillere motoren. De Amerikaanse studie wees uit dat voornamelijk drogers voor de meeste herrie zorgden”, stelt Brady.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.