Kelder van megacomplex Mr. Wash in Bonn voltooid

In het Duitse Bonn wordt hard gewerkt aan de bouw van een drie verdiepingen tellende wasgelegenheid van Mr. Wash. Inmiddels is de kelder van het pand klaar en vorderen de werkzaamheden gestaag. Dit filiaal moet de grootste vestiging van de Duitse carwashketen worden en is met recht een prestigeproject te noemen.

De kelder is inmiddels klaar. Er is inmiddels 20.000 kubieke meter grond uitgegraafd. Tijdens dit proces is er behoorlijk wat tijd verloren, laat civiel ingenieur Detlef Bertram aan CarwashPro.de weten: “Dat kwam omdat we herhaaldelijk vervuilde ondergrond tegenkwamen die verwijderd moest worden.” Tot nu toe is 2.000 kubieke meter beton geplaatst en daar komt nog eens 1.500 tot 2.000 kubieke meter bij. Het wapeningsstaal alleen al bedraagt ​​in totaal circa 450 ton.

Na een lastige opstartfase is de bouw weer op stoom gekomen. “Het is leuk om te zien hoe het nu groeit en groeit”, zegt Bertram. Hij is inmiddels drie jaar in dienst bij het carwashbedrijf, maar hij heeft een lange geschiedenis met Mr. Wash. Zo was de civiel ingenieur ook betrokken bij de realisatie van het project in Stuttgart. Daar werd een carwash met twee verdiepingen gebouwd. “Zulke grote projecten spreken tot de verbeelding, omdat er heel wat flexibiliteit en creativiteit aan te pas komt. De realisatie van hellingen bijvoorbeeld is complex”, stelt Bertram.

Logistieke uitdaging

De bouw van de carwash in Bonn is een logistieke uitdaging. “In de huidige constructiefase is het plannen en uitvoeren van de werkzaamheden logistiek behoorlijk ingewikkeld”, zegt voorman Harald Gahl. “Dat komt onder meer omdat er geen grote opslagplaatsen beschikbaar zijn voor alle materialen. Alles is hier spannend. Vanwege de geringe ruimte is het zaak om goed samen te werken met verschillende partijen, zodat je elkaar niet in de weg loopt. Veel bouwfasen moeten tegelijkertijd worden uitgevoerd, wat geen gemakkelijke taak is voor bouwmanagement, bedrijven en werknemers.

De opening van Mr. Wash Bonn is gepland voor het vierde kwartaal van 2020.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.