Ondernemer Luxemburgse carwash krijgt geldboete na dodelijk ongeval

De nabestaanden van een 76-jarige man die in mei 2015 in een carwash bij een tankstation in het Luxemburgse Koetschette overleed, hebben een rechtszaak aangespannen. De rechtbank van Diekrich heeft de ondernemer een geldboete van 1.000 euro wegens nalatigheid opgelegd. De nabestaanden klaagden naast de tankstation-ondernemer ook de installateur van de carwash en de fabrikant van de wasinstallatie aan. De rechtbank legde enkel de ondernemer een geldboete op.

De installateur en fabrikant werden volledig vrijgesproken. De rechter oordeelde dat de tankstation-ondernemer nalatigheid verweten kan worden. Volgens het gerecht had het personeel ‘alerter’ moeten zijn. De overledene was een vaste klant en kende het besturingssysteem van de wasinstallatie vrij goed. Hoewel de man er zich van bewust was dat hij zijn voertuig niet mocht verlaten nadat het wasprogramma gestart was, deed hij dat toch. Dat werd hem uiteindelijk fataal, omdat hij bekneld raakte tussen zijn auto en de wasinstallatie stelt de Luxemburger Wort.

Het slachtoffer riep om hulp, waarna het personeel van de carwash direct de noodstop indrukte. Zwaargewond werd de man uit zijn benarde positie gered. Hij had meerdere ribfracturen en inwendige bloedingen en werd direct naar het ziekenhuis gebracht. Hij bezweek uren later aan zijn verwondingen.

Niet zichtbaar genoeg

Het was echter niet de eerste keer dat de klant deze waarschuwing negeerde en hij werd herhaaldelijk op zijn gedrag aangesproken. Het feit dat de man telkens de instructies negeerde en daarvoor niet bestraft werd, was kwalijk volgens het gerecht. De rechter stelt dat het personeel strenger moest optreden en de man geen tickets meer moest verkopen.

Op de dag van het fatale ongeluk was de senior al een aantal keer tegen de regels in de wasgelegenheid ingelopen. Daarnaast zou het waarschuwingsbord niet zichtbaar genoeg zijn en verzaakte de wasgelegenheid ook in het bieden van de juiste veiligheidsmaatregelen. De wasruimte was namelijk altijd eenvoudig te betreden, terwijl dat juist niet mogelijk mocht zijn. Reden genoeg volgens de rechtbank van Diekrich om tot de geldboete te komen.

Lees ook: 

  • Rechtszaak dodelijk ongeval in Luxemburgse carwash
Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.