Docuserie ‘De Wasstraat’ vanaf 4 januari te zien bij NPO2

Van 4 tot en met 8 januari is dagelijks de documentaire De Wasstraat te zien op NPO2. In de serie staan de medewerkers en eigenaar Martin Kniest van Matz Carwash centraal. Binnen de geldende coronamaatregelen beleefden de medewerkers van Matz onlangs toch nog een glamour-première inclusief rode loper en in galakleding. 

De omschrijving van het televisieprogramma bij de NPO is ronkend. “Wat als een wasstraat gerund wordt door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’? Lukt het hen om hun persoonlijke sores te overwinnen en intussen van de wasstraat een geoliede machine te maken? [De Wasstraat] is de plek waar zij zich veilig, gehoord en gezien voelen, maar ook moeten presteren. De Wasstraat portretteert op intieme wijze hun strijd om ‘erbij te horen’, het niet begrepen worden en de verwarring om alledaagse dingen. De serie toont op een positieve manier de veerkracht van mensen die hobbel na hobbel trotseren om hun plek te vinden. Naast de persoonlijke portretten, die zich deels afspelen in de privé-omgeving van de hoofdpersonen, toont de wasstraat het leven op de werkvloer, conflicten, dilemma’s, humor en verbroedering.”

Kijk hier de première terug. Tekst gaat onder de video verder. 

Tijdens de première keken de hoofdrolspelers en andere medewerkers samen naar de eerste aflevering, vanzelfsprekend op gepaste afstand van elkaar. De hoofdrolspelers worden allemaal door Kniest persoonlijk toegesproken en bedankt voor hun openheid. Het werd een gezamenlijk stralen en hier en daar werd een traantje weggepinkt.

Voor de docuserie zijn de mannen, de washelden zoals Kniest ze noemt, negen maanden gevolgd. De première zou eigenlijk plaats vinden in bioscoop Mimik, met smokings, limousines en rode loper. De toespraak van Rutte op 14 december zette daar echter een streep door. De eerste aflevering werd nu bij Matz in eigen huis gekeken, alsnog met rode loper en in gala.

Interview met Martin Kniest

CarwashPro sprak tijdens de Tankstation & Carwash Vakbeurs Online 2020 met Kniest over de serie en over de keuzes in personeelsbeleid die hij maakt in zijn onderneming. Kijk hieronder het interview terug met Kniest.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

1 reactie op “Docuserie ‘De Wasstraat’ vanaf 4 januari te zien bij NPO2”

Olga Keizer|08.01.21|20:19

Hallo Martin,
Ik ben een vrouw van 73 jaar uit Groningen,
en heb genoten van de
Serie over de wasstraat.
Wat ben jij een fantastische persoon.
Alle respect voor de manier waarmee jij met de
Lieve mensen daar omgaat.
Wat boft een kind, die jou als vader krijgt.
Veel geluk en gezondheid toegewenst voor iedereen in 2021
Groeten van Olga uit het mooie Groningen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.