‘Biologische waterzuivering had lange tijd een slechte naam’

Faritec is gespecialiseerd in biologische waterzuivering. Het Duitse bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een expert in de behandeling van afvalwater bij onder meer wasgelegenheden. In 2015 werd het gepatenteerde zuiveringssysteem ook in ons land gepresenteerd. IZI Carwash uit Oosterhout had de primeur. Sales manager Benelux Morteza Sharomi vertelt meer over de bedrijfsvoering van Faritec.

In 1922 richtte professor Dr. Rer. Nat. M. Fariwar een aantal fabrieken op in Duitsland onder de naam ‘Fariwar Umwelttechnik’. Deze bedrijven richten zich op de recycling van organisch vervuild afvalwater van de industrie en de automobiel- en metaalindustrie. Fariwar ontwikkelde systemen voor het continu reinigen en recirculeren van proceswater. Deze systemen zijn gepatenteerd en werken met drie zones: bezinking, beluchting en ophaling. Het bedrijf is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. In 2007 werd de onderneming omgedoopt tot Faritec Water Recycling Systems. In 2015 werd Faritec in Nederland geïntroduceerd.

IZI Carwash uit Oosterhout was het eerste Nederlandse bedrijf waar een Faritec systeem geplaatst werd. IZI Carwash in Oosterhout heeft een kettingbaan van 35 meter waar 5 auto’s tegelijkertijd in passen. Omdat dit systeem op veel auto’s berekend is, is veel water nodig. Elke auto wordt gespoeld met ongeveer 450 liter water. Zo’n 90 procent daarvan wordt weer herwonnen. Daarvoor wordt het systeem van Faritec gebruikt. Drie jaar na plaatsing voldoet het systeem nog aan alle verwachtingen stelt eigenaar Jeroen Burgers: “Op aanraden van een kennis kwam ik in contact met Faritec. Ik werkte daarvoor met een ander waterrecyclesysteem, maar dat kon de hoeveelheid werk niet aan. Het voldeed niet aan mijn verwachtingen en wensen. Tijd voor wat anders dus. Wat belangrijk was, was dat een ander systeem weinig capaciteit moest vragen. Ik heb namelijk met een beperkte ruimte te maken.”

Verder dan recycling

De samenwerking met IZI Carwash bevalt erg goed. “Burgers is mijn eerste klant. In 2015 werd de installatie geplaatst en drie jaar later werkt deze nog steeds naar volle tevredenheid. Het gezuiverde water is reukloos en bevat geen chemicaliën. Als er op deze locatie met een kleurloze shampoo gewerkt zou worden, had het water geen blauwe kleur gehad”, vertelt Sharomi terwijl hij naar het heldere, blauw gekleurde glas water wijst.

Het door het Faritec systeem gezuiverde water is reukloos en bevat geen chemicaliën. Bij IZI Carwash in Oosterhout wordt met shampoo met kleursof gewerkt, waardoor het gezuiverde water een blauwe kleur heeft

Faritec behandelt water uit wasgelegenheden, zodat het hergebruikt kan worden. “Faritec gaat verder dan recycling. We zetten in op biologische waterzuivering en zuiveren het water volledig. Zo maken we ook wasboxen en osmosewater. In Frankrijk en Duitsland zijn we een grote speler op de markt.” Er wordt ondertussen hard aan de naamsbekendheid in Nederland gebouwd. De techniek staat niet stil en bestaande innovaties worden continu verbeterd. “Biologische waterzuivering had lange tijd een slechte naam, omdat het vaak met stankoverlast gepaard ging. De reden daarvoor was omdat er geen oplossing voor het slib bestond”, weet de account manager.

Efficiënter

Het systeem van Faritec is erop ingericht om slib efficiënt op te vangen. “ Het slib wordt ondervangen met de gepatenteerde lamelle separator. In de bioreactor belandt weinig slib, waardoor de zuivering veel efficiënter verloopt. Er kan tot wel 90 procent op vers water bespaard worden.” De capaciteit van de bioreactor kan altijd aangepast worden. “Per auto is slechts maximaal 30 liter schoon water nodig om te wassen. De overige hoeveelheid water die gebruikt wordt, bestaat uit gerecycled water. Het systeem voldoet aan de strengste milieueisen. In België mag bijvoorbeeld maximaal 60 liter water per autowasbeurt besteed worden. Het Faritec systeem voldoet ruimschoots aan die norm.”

Het systeem heeft weinig ruimte nodig. Een kastje, beluchtingspomp, twee waterpompen zijn de enige vereisten.

Lees ook:

  • Duurzaam, gebruiksvriendelijk en kostenefficiënt water zuiveren
  • Faritec recycle-lamellen moeten carwashondernemers ontzorgen

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.