Wat is de impact van de ‘carwash-knop’?

Eind april kwam het nieuws naar buiten dat de Mercedes-Benz GLS 2020 is uitgerust met een ‘carwash-functie’, maar wat betekent dit voor de branche? Gaan meerdere autofabrikanten met deze ontwikkeling mee of blijft het bij deze ene partij? Branchemanager Erik Stern van BOVAG is erg blij met de komst van deze knop: “De carwash-button brengt het nut van een schone wagen onder de aandacht.”

Volgens de branchemanager is de komst van de ‘carwash-button’ erg positief, omdat veel wasgelegenheden problemen hebben met moderne technologie in voertuigen. Mercedes-Benz bedacht daarvoor een oplossing. De speciale knop die in de GLS 2020 is gebouwd, zorgt ervoor dat de buitenspiegels automatisch worden ingeklapt bij het betreden van een wasgelegenheid. Ook de zijruiten en het schuifdak worden gesloten. Daarnaast wordt de regensensor uitgeschakeld, zodat de ruitenwissers niet aanspringen.

Na acht seconden wordt automatisch het beeld van de 360 graden-videocamera aan de voorzijde getoond. Dit gebeurt om de bestuurder te assisteren als hij de wasstraat inrijdt. Tevens schakelt de airconditioning direct over naar de luchtrecirculatiemodus om nare luchtjes en waterdamp buiten de autodeur te houden. Al deze instellingen worden automatisch weer uitgeschakeld als de bestuurder de carwash uitrijdt en de snelheid boven de 20 kilometer per uur komt.

Beter zichtbaar

“Veel mensen hebben er bijvoorbeeld geen idee van dat ze de automatische ruitenwissers kunnen uitschakelen. Zo’n functie is dan ook heel nuttig en een goed hulpmiddel. We vinden het dan ook een goed plan dat Mercedes-Benz met deze innovatie komt en het belang van onderhoud van auto’s op de kaart zet. In alle handleidingen en boekwerken over occasions staat omschreven hoe belangrijk het is om de auto schoon te houden. Helaas worden die passages (te) weinig gelezen.”

Als het aan Stern ligt, volgen meerdere partijen het voorbeeld van Mercedes-Benz: “De carwash-button brengt het nut van een schone wagen onder de aandacht. Met een schone auto ben je namelijk veel beter zichtbaar. Ook is het beter voor je gezondheid om in een schone omgeving te zitten. Het vooroordeel dat een bezoek aan de wasstraat voor krassen zorgt, is allang ontkracht.” De BOVAG hoopt op deze ontwikkeling voort te borduren en is van plan om met internationale partijen het belang van de carwash-functie verder op de kaart te zetten.

Gebruiksgemak

Ook adviseur Derek Kaufman is erg te spreken over de innovatie, liet hij Carwash.com weten. Deze Amerikaan is verbonden aan Schwartz Advisors. Dit bedrijf adviseert de International Carwash Association’s (ICA): “Deze button komt dicht in de buurt van wat wij voor ogen hadden in ons rapport uit 2017. Dat document ging dieper in op ‘Advanced Driver Assistance Systems’ (ADAS). Onze visie was dat er een systeem zou komen dat alle ADAS-kenmerken zou uitschakelen. Denk dan aan ruitenwissers die automatisch aanspringen en een parkeerhulpsysteem.”

Kaufman vervolgt zijn verhaal: “Onze wens was de komst van een knop waarmee deze functie voor een bepaalde tijd volledig uitgeschakeld werd, zodat de automobilist zonder deze technologie door de wasgelegenheid kan. De uitvinding Mercedes-Benz zet gebruiksgemak op de eerste plaats.” De GLS wordt geproduceerd in het Amerikaanse Tuscaloosa en wordt eind dit jaar in de showrooms verwacht.

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.