Volvo Bus, Singapore

Zelfrijdende bus van Volvo gaat door wasstraat in Singapore

Volvo test in Singapore een nieuwe elektrische en zelfrijdende bus, die onder andere zelfstandig door de wasstraat moet gaan rijden. Meerdere carwashfabrikanten werken achter de schermen aan ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat auto’s in de toekomst zichzelf kunnen wassen in een wasstraat, zonder tussenkomst van een bestuurder. 

De tests gaan begin 2019 van start op een speciaal ingericht testcircuit en worden uitgevoerd door de Technologische Universiteit Singapore. Tijdens het rijden worden zo realistisch mogelijk verkeerssituaties nagebootst. Voor de tests werkt de universiteit samen met SMRT, een Aziatisch OV-bedrijf. Het doel is de bussen in de toekomst in te zetten voor commercieel gebruik.

Zelf rijden

Wanneer de nieuwe bus uiteindelijk echt geschikt is voor het rijden op de openbare weg is nog niet bekend. De bus beschikt over Lidar-sensoren en een navigatiesysteem. Het is de bedoeling dat de bus volledig zelfstandig over het circuit rijdt. Er zal geen bestuurder in de bus zitten die kan ingrijpen. Het voertuig beschikt over regensensoren, zodat de ‘slimme bus’ de snelheid kan aanpassen in afwijkende weersomstandigheden.

De Volvo 7900 Electric heeft al wel verschillende zelfrijdende functies aan boord die buschauffeurs op dit moment dagelijks gebruiken. Het ‘Pedestrian and Cyclist Detection System’ is zo’n systeem dat ervoor zorgt dat onbeschermde weggebruikers worden gealarmeerd wanneer er een botsing dreigt. De bus zal tijdens de tests bepaalde routes rijden, maar ook zal hij zichzelf parkeren en zelfstandig door een wasstraat rijden. Daarnaast is er een overstromingsgebied op het testcircuit. De bus wordt door de plaatselijke overstromingen getest om in tropische weersomstandigheden te rijden.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.