Bloemen, geur

Geurverwijdering biedt kansen voor de carwashbranche

Het verwijderen van smerige geuren als bijvoorbeeld de welbekende hondengeur of de geur van sigaretten kan een flinke opgave zijn. Hier liggen kansen voor de carwash-branche, met name in het segment van tweedehands auto’s. Het kopen hiervan is voor veel mensen een flinke zoektocht, want tussen de vele aanbieders zitten er genoeg die niet helemaal eerlijk zijn. Soms komt men er na de aanschaf achter dat de auto toch niet zo fris ruikt als deze in de showroom deed.

Als consumenten proberen om onaangename geuren uit de auto te verwijderen en daarin falen, gaan ze op zoek naar professionele alternatieven. Voor een wasstraat liggen hier kansen, schrijft het Amerikaanse vakblad Professional Carwashing & Detailing. Het begint met het echt leegmaken van de auto. Bij een gebruikte auto weet je namelijk nooit zeker of echt alles eruit is. Het is daarom zaak om de auto eerst echt goed op te ruimen, ook op moeilijk te bereiken plekken.

Verstopte stank

Vervelende geurtjes zitten vaak verstopt in de bekleding van de auto. Het is daarom zaak om een auto eerst goed te stofzuigen. Helpt dat niet dan is het een optie om de bekleding van de auto te reinigen met stoom. Als zelfs dat niet helpt, is het vaak goed om speciale shampoo voor het interieur te gebruiken. Bij leren stoelen is het weer anders, deze moeten behandeld worden met speciale leerpoets.

Het meest belangrijke is dat het personeel goed is geïnstrueerd en weet hoe het met allerhande oppervlakten moet omgaan. De harde oppervlakten moeten ook goed gereinigd worden, het dashboard is daarbij het voornaamst. Een verborgen veroorzaker van stank in een auto is de airconditioning. Het circuleert de lucht door de auto waardoor de vieze geur moeiteloos verspreid wordt. In de airco kunnen in sommige gevallen zelfs schimmels vormen. Met een speciale airco-cleaner kan het systeem worden uitgespoten.

Natuurlijke geuren

Een grote uitdaging is sigarettenlucht. Doordat de lucht zich verspreidt, gaat de stank overal diep inzitten. Als een auto echt schoon is moet er luchtverfrisser onder de motorkap worden verspreid. Het best is om dit te doen bij de luchtinlaat zodat er een aangename geur in de hele auto komt. Soms kan het nodig zijn om dit vaker te doen om het effect echt goed te ruiken. Het is goed om aan natuurlijke middelen te denken omdat sommige luchtjes voor een onaangenaam effect kunnen zorgen als ze zich vermengen met andere producten.

Mensen die van de geur van verse koffie houden, kunnen het best een bakje met versgemalen bonen plaatsen. Mint-extract en citrusoliën zorgen ook voor een aangename geur zonder het gebruik van nog meer chemicaliën.  Een andere natuurlijke geur die ook nog eens onaangename geuren absorbeert, is houtskool. Het is aan te raden om klanten te vertellen een briket houtskool een aantal dagen in de auto te leggen. Er zijn ook speciale filters met houtskool, dit maakt het nog makkelijker.

Ozon

Een optie die steeds meer in populariteit wint, is het gebruik van ozon. Het nadeel is echter dat dit een flinke investering vraagt en dat het erg precies werk is. De ozon valt op een agressieve manier stank in de auto aan. Het nadeel hiervan is dat het niet langer dan dertig minuten in de auto gebruikt kan worden. Wordt dit niet goed in de gaten gehouden dan wordt het interieur beschadigd. De auto moet helemaal ingepakt worden en vervolgens worden gevuld.

Hoe het ook wordt aangepakt. Er is nog een grote markt die bereikt kan worden. De carwash is deskundig op dit gebied en er zijn genoeg tools en trucjes die kunnen worden gebruikt om ook dit segment van de markt te voorzien van kwaliteit. Voor de enthousiaste ondernemer kan het zeker een erg mooie aanvulling van de al aangeboden services zijn.

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van CarwashPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.