Bandencontrole wasstraten bespaart 12,4 ton CO2

In november en december testte ‘Band op Spanning’ de bandenspanning van 976 personenauto’s bij tien BOVAG-autowasbedrijven. De banden van bijna vier op de vijf auto’s hadden onderspanning en zijn ter plekke voorzien van extra lucht. Deze actie heeft 12,4 ton CO2-uitstoot bespaard.

De bandenteams bezochten tussen medio november en medio december achtereenvolgens autowasbedrijven in Schiedam, Amsterdam, Nijmegen, Den Haag, Roosendaal, Eindhoven, Doetinchem, Apeldoorn, Naaldwijk en Bergen op Zoom. Bij elke bij de BOVAG aangesloten vestiging werden gemiddeld circa honderd auto’s gecontroleerd.

Van de 976 voertuigen werd bij 78 procent, oftewel 761 stuks, onderspanning geconstateerd waarna er lucht bijgevuld werd. Volgens ‘Band op Spanning’ levert dat een besparing van ruim 3.300 liter brandstof en 12,4 ton CO2 op. Bij 56 auto’s was (vermoedelijk) sprake van een lekke band en de eigenaren van alle auto’s zijn over de resultaten van de controle ingelicht. Een snelle rekensom leert dat deze actie financieel zeer lucratief was. Er is ruim 14.000 euro aan brandstofkosten bespaard en overmatige slijtage is voorkomen.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.