BBRV geeft update voor ondernemers over coronavirus

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV) geeft via Facebook updates met betrekking tot het coronavirus. Deze informatie geeft ondernemers meer overzicht. De door de BBRV gedeelde links worden continu geüpdatet. Zo verplichtte de Nationale Veiligheidsraad onder meer de car- en selfwashes om sinds woensdag 18 maart om 12.00 uur hun deuren te sluiten. Deze ingrijpende maatregel is bedoeld om de veiligheid van klanten en werknemers te waarborgen.

Er wordt volgens de vereniging enkel informatie verspreid die volledig klopt om te voorkomen dat er nog meer chaos en verwarring gezaaid wordt. Volgens de laatste berichtgeving vanuit de Belgische overheid moeten ook carwashes de deuren sluiten om 12.00 uur. Dit is voorlopig ook inclusief de selfwash. De redenering achter dit besluit is niet enkel om besmettingen door het bedrijf/installatie te voorkomen maar ook om het ‘samenscholingsverbod’ te handhaven en te vermijden dat mensen onnodig zich in groepen bewegen om niet-essentiele dingen te doen zoals de auto wassen. Moest dit nog veranderen, dan houdt de BBRV ondernemers op de hoogte.

Wat betreft detailers: ook hier geldt in principe een verbod op vanaf 12.00 uur. Het kan zijn dat er een uitzondering wordt gemaakt voor B2B, dus garagebedrijven die auto’s afleveren zodat er gewerkt kan worden achter gesloten deuren. Als ondernemers dit werk voortzetten hou er dan rekening mee dat er geen of minimaal contact is met de chauffeurs. Beperk het binnenreinigen tot een minimum. Er zijn een aantal overheidsinstanties waar hulp gevraagd kan worden. Het BBRV zette er een aantal op een rij.

Federale overheidsdiensten

De Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie is een Belgische federale overheidsdienst die als opdracht heeft de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. Deze organisatie heeft nuttige informatie voor Belgische ondernemers omtrent het coronavirus.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu of kortweg de FOD Volksgezondheid is een van de negen Federale Overheidsdiensten van België. Deze dienst geeft informatie over het virus door middel van livestreams en persconferenties.

Steunmaatregelen

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, afgekort RVA is een Belgische federale openbare instelling die voornamelijk waakt over het recht op werkloosheidsverzekering in België. De RVA geeft extra informatie over tijdelijke werkloosheid. Het is aan te raden om het sociaal secretariaat te benaderen voor meer specifieke informatie.

Het Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, is een Vlaamse werkgeversorganisatie. Als netwerk van ondernemingen vertegenwoordigt het meer dan 18.000 ondernemingen en daarmee 65% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 66 procent van de private werkgelegenheid. In totaal gaat het om meer dan 910.000 werknemers. De Voka heeft een FAQ opgesteld waarin ondernemers direct te weten komen hoe ze steunmaatregelen kunnen aanvragen.
Bron: BBRV

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.