Deze maatregelen nemen carwashes tegen het coronavirus

Welke maatregelen neem je als wasgelegenheid in de strijd tegen het coronavirus? En wat mag wel en juist niet? Op basis van de adviezen van brancheverenigingen BOVAG, BETA en NOVE zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje.

Vermijd fysiek contact

Personeel van de carwash mag gewoon werken. Klanten wordt gevraagd om te pinnen en bij voorkeur contactloos te betalen. Zodra er lichte gezondheidsklachten zijn, moet de betreffende medewerker naar huis gestuurd worden. Indien werknemers thuisblijven omdat zij bang zijn besmet te raken met het coronavirus, geldt overigens geen loondoorbetalingsverplichting. Werknemers mogen dus niet zomaar weigeren om vanwege angst voor het coronavirus op het werk te verschijnen. Doen werknemers dit wel, dan kan er sprake zijn van werkweigering.

Op grond van de Wet Arbeid en Zorg kan de werknemer mogelijk aanspraak maken op enkele uren – tot enkele dagen – calamiteitenverlof. Dit verlof zal wel slechts van korte duur zijn. Heeft een werknemer meer tijd nodig, dan zal gedacht kunnen worden aan het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof.

Ontsmetting en schoonmaak

Zorg voor voldoende ontsmettingsmateriaal en laat medewerkers met handschoenen werken en ontsmet oppervlaktes die door de klanten regelmatig worden aangeraakt. Denk aan deuren, betaalapparatuur en balies. Ook moet er extra aandacht zijn voor schone toiletruimtes en algemene ruimtes.

Kantoorpersoneel van maatschappijen en carwashes wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te werken en fysieke afspraken telefonisch te doen. Het is wel van belang dat thuiswerkenden goed en actief aangesloten blijven op personeel dat wel in het bedrijf aanwezig is.

Werktijdverkorting

Werkgevers die financieel worden geraakt als gevolg van het coronavirus, kunnen een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van SZW. Daarmee kunnen medewerkers minder uren werken dan contractueel is overeengekomen, omdat er mogelijk minder werk voorhanden is. Om een vergunning voor werktijdverkorting te krijgen moet de onderneming getroffen zijn door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt en verwacht de werkgever voor een periode van minimaal twee weken en maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk. Een werkgever kan bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor zijn werknemers. Deze uitkering wordt vervolgens aan de werkgever uitbetaald. De vergunning voor werktijdverkorting geldt voor maximaal zes weken. Het is mogelijk een verlenging aan te vragen, tot maximaal 24 weken.

Extra advies

Ook bij Belangenvereniging Tankstations BETA zijn het behoorlijk roerige tijden, merkt Tim Schoenmakers. “Wij hebben posters en communicatiemateriaal dat gebruikt kan worden richting klanten (liever pinnen dan contant, 1.5 meter afstand houden en graag zo snel mogelijk na afrekenen het pand verlaten) openbaar op de site staan voor iedereen om te gebruiken. Daarnaast hebben we een meldpunt geopend voor alle vragen. Vanwege het algemene belang delen we zoveel mogelijk info online op onze website.”

BOVAG benadrukt dat ondernemers kunnen aankloppen voor hulp en advies. “Er is onder meer de mogelijkheid deeltijd-WW aan te vragen en er is borgstelling voor kredieten. Alle hulp en maatregelen houdt BOVAG bij in een dossier. En natuurlijk kunnen BOVAG-ondernemers bellen met BOVAG Ledenadvies: 030-6595300. De komende periode is Ledenadvies bovendien open van 8:00 tot 20:00.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.