Duitse carwash-keten Mr. Wash sluit 35 vestigingen wegens coronavirus

Zo’n 35 filialen van het Duitse Mr. Wash zijn gesloten wegens het coronavirus. Het is volgens bestuurslid Richard Enning “onverantwoord” om open te blijven in deze tijd. Een van de voornaamste redenen waarom besloten is om de deuren te sluiten, is de weigering van klanten om contactloos te betalen.

Voordat de vestigingen volledig op slot gingen, werd door de organisatie besloten om de interieurreiniging tijdelijk af te sluiten. Naarmate de ernst van het virus vergrootte, werd besloten om volledig te stoppen. “Het is voor ons niet te rijmen dat mensen wordt opgeroepen om thuis te blijven, terwijl wij juist het tegenovergestelde doen door hen uit te nodigen naar onze vestigingen te gaan”, stelt Enning.

Een van de problemen waar de carwash-ondernemer mee worstelde, was het feit dat veel klanten alleen contant geld bij zich hadden en hun betaalpas thuis lieten. Dit ondanks herhaaldelijk oproepen om vooral contactloos af te rekenen. Het was voor carwash-medewerkers op deze manier erg lastig om voldoende afstand te houden om zich tegen het virus te beschermen.

Steelpannen

Het bedrijf kocht op een gegeven moment 120 steelpannen, zodat klanten daar cash geld in konden stoppen. Daardoor werd de afstand tussen medewerker en klant vergroot. “We moesten een stabiele manier vinden waarmee we contant geld konden aannemen zonder ons personeel in gevaar te brengen. In zo’n pan kunnen zowel muntstukken als papiergeld geplaatst worden. Daarnaast waren ze nog voldoende beschikbaar. In tegenstelling tot toiletpapier”, zegt Enning met een lach.

De aanschaf van de 120 pannen bleek niet erg lang te werken. “De impact van het coronavirus bleek erger en hardnekkiger te zijn dan in eerste instantie gedacht. We hebben de media goed in de gaten gehouden en uiteindelijk is besloten om alle vestigingen maar te sluiten. Er is besloten om het kookgerei te verdelen onder het personeel. Zo hebben de pannen alsnog een mooie bestemming gekregen,” verduidelijkt hij. 

Contant betalen

“In Duitsland wordt voornamelijk contant betaald”, legt bestuurslid Dirk Bäcker van Mr. Wash uit. “Ondanks al onze inspanningen waarin we onze bezoekers opriepen om met creditcards, betaalpassen en contactloos te betalen werd daar weinig gehoor aan gegeven. De meeste betalingen waren contant. Het is ontzettend vervelend om nu stil te liggen aangezien dit de beste periode voor ons is. Maar de veiligheid van onze medewerker staat voorop.”

De komende vier weken zijn de filialen volledig gesloten. “De ontwikkelingen rond het virus volgden elkaar in hoog tempo op. Er is geen eenduidige wet- en regelgeving in Duitsland en dat maakt het ook verwarrend om op de situatie te anticiperen. In Beieren is bijvoorbeeld sprake van een lockdown, terwijl dat in andere deelstaten nog niet het geval is. Om eenduidig te werk te gaan bij al onze filialen is besloten om sinds afgelopen weekend alle wasgelegenheden van Mr. Wash te sluiten”, vult Enning aan.

Renovaties

Een aantal werknemers zit thuis en een aantal heeft werktijdverkorting gekregen. Enning benut de down time goed, laat hij weten: “Momenteel wordt onderhoud uitgevoerd bij alle vestigingen. Er worden renovaties uitgevoerd en verbeteringen geïmplementeerd om de klanttevredenheid te verhogen. Sommige onderdelen van een wasstraat zijn lastig schoon te maken, omdat dit betekent dat de volledige installatie stil komt te staan. Nu is de tijd rijp voor deze reiniging. Als het coronavirus achter de rug is, kunnen onze bezoekers een vernieuwde en verbeterde carwash verwachten.”

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.