Gentse brandweer heeft ‘corona-carwash’ opgesteld

De brandweer van Gent heeft een speciaal voor hen ontworpen ‘corona-carwash’ in gebruik. In de hoofdkazerne van de Vlaamse spuitgasten staat deze installatie opgesteld die bedoeld is om ziekenwagens te ontsmetten die een ‘corona-rit’ achter de rug hebben. Dagelijks worden twintig ambulances gereinigd.

Het is mogelijk om in een later stadium mocht het nodig zijn twee extra ‘corona-carwashes’ in te zetten. De installatie draait overuren. “Het gaat om ongeveer 20 ambulances per dag,” zegt woordvoerder Alicia Coessens tegen De Standaard.

“Als we willen, kunnen we de capaciteit onmiddellijk verhogen”, weet de woordvoerder. Vorige week reden er naast brandweer-ziekenwagens ook al een ambulance van het Rode Kruis en een politiecombi door de desinfectiestraat.

Ontsmet

Eén ziekenwagen ontsmetten met twee personen neemt al snel een half uur in beslag. “Al het geneeskundig materiaal wordt uit de wagen gehaald. Met drukspuiten die wat weg hebben van grote plantenspuiten wordt alles ontsmet”, verduidelijkt Coessens.

Er wordt met het product Virkon gewerkt. Dat middel reinigt én ontsmet, maar is niet schadelijk voor de huid van de brandweermannen. “Daarna gaan ze aan de slag in de ziekenwagen met de drukspuit. Elektronisch materiaal wordt met een schoongemaakt met een doek die is behandeld met Virkon. Na elke rit moet de gedragen beschermende kleding in de kazerne achtergelaten worden. Voor de volgende opdracht moet schone kledij aangetrokken worden.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.