Amerikaanse medici: bezoek juist tijdens coronacrisis de carwash

Medische specialisten van het Baton Rouge General ziekenhuis in de Amerikaanse staat Louisiana adviseren om tijdens de coronacrisis ook de auto mee te nemen tijdens het schoonmaken. Een bezoek aan de carwash is dan ook zeer aan te raden. Volgens de artsen heeft het namelijk weinig zin om alle deurklinken van je huis te desinfecteren om vervolgens in een vuile auto te stappen. Vooral het interieur van het voertuig moet goed gereinigd worden.

Connie DeLeo is verbonden aan het Baton General ziekenhuis en is gespecialiseerd in infectiepreventie. “Het is erg belangrijk om ook de autostoelen mee te nemen tijdens de reiniging. Zeep, water en een desinfectiemiddel zijn daar zeer geschikt voor. Ook een doek met een desinfecterend middel is prima om de auto mee te wassen van de binnenkant. Het is wel belangrijk om de instructies te lezen op de verpakking van het desinfectant voordat je het gebruikt.”

DeLeo raadt ook aan om de kofferbak van de auto goed schoon te maken: “Gebruik die gereinigde ruimte om groenten en andere etenswaren in te vervoeren. Zo voorkom je besmetting. Het is verstandig om een bezoek aan de lokale wasgelegenheid te brengen.” Eenmaal aangekomen bij de carwash is niet alleen een grondige interieurreiniging aan te raden. “Alleen de buitenkant van voertuigen schoonhouden is niet afdoende”, laat verpleegster Jana Joiner Fox8live weten. Het team van Benny’s Carwash denkt daar hetzelfde over. Medewerkers van de wasgelegenheid maken met gezichtsmaskers en handschoenen het interieur schoon met desinfectiemiddel.

Luchtcirculering

Volgens eigenaar Kevin Hunter start het reinigingsproces met de luchtcirculering. Er wordt gebruik gemaakt van desinfectiemiddel dat in de auto gesprayd wordt en bacteriën doodt. Vervolgens moet de luchtcirculering in de auto de rest van het werk doen. “We willen dat de lucht in de auto schoon is en geen sporen van het coronavirus bevat. Door de airconditioner na te lopen en grondig te reinigen kunnen we een hoop betekenen.”

Het duurt circa een minuut voordat het middel werkt. Vervolgens gaat de normale schoonmaakroutine van start. Schaduwplekken die autobezitters normaal gesproken vergeten, krijgen extra aandacht. Deze grondige manier van schoonmaken bevalt Joiner wel. Sterker nog: ze hoopt dat meerdere wasgelegenheden het voorbeeld van Benny’s Carwash volgen en ook het interieur meenemen. “Ik verlaat mijn huis niet zonder handschoenen en desinfectiemiddel. We doen wat we kunnen om zo hygiënisch mogelijk te werken in de hoop het virus de kop in te kunnen drukken.”

Stapje extra

Het hele reinigingsproces neemt tien tot twaalf minuten in beslag. Na afloop worden alle oppervlaktes waar veel contact mee is, nog een extra keer gedesinfecteerd. Het stuur en de portieren worden een tweede keer behandeld. “Het stuur is een broeinest van bacteriën dus een extra poetsbeurt kan geen kwaad. Ook de autosleutels worden grondig gereinigd. In coronatijd wordt net dat stapje extra voor onze klanten gezet”, besluit Hunter.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.