Amerikaanse carwash-ondernemer vindt coronamaatregelen ‘discriminerend’

In de Amerikaanse staat Wisconsin is de regelgeving rond ‘Safer at Home’ van kracht, wat betekent dat bedrijven die ‘niet noodzakelijke diensten’ bieden moeten sluiten. Hieronder vallen sommige wasgelegenheden, maar er zijn ook uitzonderingen. Ondernemer Michael Willkomm staat aan het roer van drie Rocket Wash filialen en is sinds april noodgedwongen gesloten. Hij vindt de manier waarop de regelgeving rond corona in zijn staat wordt uitgevoerd “discriminerend”.

Willkomm is eigenaar van drie wasgelegenheden in Wisconsin. “We willen heel graag heropenen”, laat hij Erie News Now weten. Dat is echter niet mogelijk omdat de staat de carwashes als ‘niet noodzakelijke’ ondernemingen bestempeld tijdens de coronacrisis. De eigenaar van Rocket wash vindt de huidige regelgeving nogal onduidelijk: “Helaas zijn veel onderdelen van de wetgeving omtrent Safer at Home ronduit verwarrend.“

Ook de politie is zoekende, laat hoofdagent Matthew Soens van de Mount Pleasant Police weten in een e-mail: “Er zijn veel grijsgebieden als het om Safer at Home gaat. Het laatste dat wij als wethandhavers willen is kleine ondernemingen sluiten. Vaak dienen deze bedrijfjes als ontmoetingspunt waar veel mensen uit de gemeenschap samenkomen.”

Discriminatie

Wasgelegenheden behoren volgens de wetgeving dus niet tot noodzakelijke dienstverleners. Tankstations en autobedrijven mogen wel geopend blijven, omdat ze wel als noodzakelijk beschouwd worden. Als zulke ondernemingen over wasgelegenheden beschikken dan mogen deze wel in gebruik genomen worden.

Soens vat het als volgt samen: “De staat heeft ondernemingen die brandstof, eten en drinken verkopen als ‘noodzakelijk’ bestempeld. Daarom mogen deze bedrijven open blijven. Als zij toevallig over een wasgelegenheid beschikken, mogen ze deze gebruiken.” Deze beslissing is tegen het zere been van Willkomm. “Het is niet te verkopen dat sommige wasgelegenheden wel geopend mogen zijn, terwijl anderen moeten sluiten. Deze beslissing bevalt ons allerminst, maar we houden ons aan de wet en houden daarom de deuren gesloten. Het riekt naar discriminatie”, zegt de ondernemer.

Grijs gebied

Wasgelegenheid Splash N Dash is in tegenstelling tot de vestigingen van Rocket Wash onbemand en mag wel geopend blijven. Michael Wily is eigenaar van de onbemande wasgelegenheid en zegt dat hij wel open mag blijven, omdat er amper tot geen menselijk contact in zijn bedrijf aan te pas komt. Hij heeft besloten om het stofzuigplein tijdelijk stil te leggen wegens hygiënemaatregelen. Hoewel Splash N Dash nog steeds geopend is, daalde de omzet met vijftig procent. “Het is een grijs gebied”, besluit Wily.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.