wasstraat, Dico

Wasgelegenheden Duitse deelstaat Nedersaksen weer heropend

Het ministerie van Nedersaksen besloot begin deze maand om alle wasstraten in deze Duitse deelstaat te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De beslissing werd na vier dagen teruggedraaid, nadat branchevereniging BTG (Federal Association of Petrol Stations and Commercial Car Wash) via een brief vraagtekens zette bij deze beslissing. Algemeen directeur Thomas Drott van de BTG spreekt zijn zorgen uit over het gebrek aan kennis binnen de regering van de Duitse deelstaat als het om wasgelegenheden gaat.

Van zaterdag 4 april tot woensdag 8 april waren alle wasgelegenheden in Nedersaksen gesloten. In het weekend dat de verordening van kracht ging, werden doe-het-zelfzaken en tuincentra in Nedersaksen juist heropend. Een vreemde gang van zaken, vindt Drott. Hij besloot om een brief te schrijven en deze namens de BTG naar de regering van Nedersaksen te sturen. Met resultaat.

Het verbod op het wassen van auto’s is binnen vier dagen weer ingetrokken. Wat is de huidige stand van zaken?

“De situatie in Nedersaksen is helaas nog steeds kritiek. Het wassen van auto’s is daar over het algemeen wel toegestaan, maar self-carwashes zijn nog steeds gesloten. Een reden hiervoor is door de regering van Nedersaksen niet gegeven. Wij denken dat een gebrek aan kennis van de carwashbranche hiervan de reden is.”

Waarom denkt u dat er sprake is van een gebrek aan kennis?

“De beslissing om wasgelegenheden te sluiten wegens het coronavirus is ongegrond. Het wassen van bedrijfsvoertuigen brengt namelijk geen besmettingsgevaar met zich mee. Zowel bij roll-overs als wasstraten blijft de klant in de auto zitten. Er vindt alleen tijdens het betaalproces klantcontact plaats. Bij self-carwashes – die gesloten zijn – is er helemaal geen sprake van menselijk contact. Bezoekers staan op een afstand van ongeveer zes tot acht meter van elkaar hun voertuig te reinigen. Beschermende wanden scheiden hen. Als het druk is, wachten klanten in hun auto op hun beurt. Er is geen sprake van een gevaarlijke situatie.”

Het is inderdaad vreemd te noemen dat self-carwashes gesloten worden, terwijl andere wasgelegenheden open mogen blijven.

“Absoluut. Deze beslissing heeft echt met een gebrek aan kennis te maken. Een aantal ambtenaren vindt het gebruik van materiaal als spuitlansen in wasboxen slecht voor de gezondheid. Zij denken dat de spuitnevel mogelijk sporen van het coronavirus in zich heeft. Dat klopt gewoonweg niet. Het water dat uit de spuitlansen komt, is namelijk drinkwater uit de stad. In dit water mogen geen resten van het coronavirus zitten. Een ander argument dat deze ambtenaren gaven om deze wasgelegenheden te sluiten, was het gegeven dat de handvatten van de spuitlansen schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Dat probleem kun je eenvoudig ondervangen door wegwerphandschoenen op te hangen. Wij denken dat het reinigen van auto’s juist zeer positief is. Het water waarmee in de self-carwashes gewassen wordt, bevat chemicaliën die het coronavirus kunnen doden. Zo worden auto’s na een wasbeurt volledig virusvrij. Dat is juist positief.”

Is er een financiële ondersteuning voor carwash-ondernemers die gedwongen hun bedrijf moesten sluiten?

“Helaas is er geen speciale financiële ondersteuning voor deze ondernemers geregeld. Voor exploitanten van wasgelegenheden gelden dezelfde subsidiemogelijkheden als voor andere ondernemers. Er is helaas geen compensatie voor carwash-eigenaars die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Dat is jammer. We hadden graag gezien dat de regering die deze voorschriften had aangenomen, zich beter verdiept had in het wassen van voertuigen voordat deze regeling zo snel werd aangenomen.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wasgelegenheden Duitse deelstaat Nedersaksen weer heropend | CarwashPro
wasstraat, Dico

Wasgelegenheden Duitse deelstaat Nedersaksen weer heropend

Het ministerie van Nedersaksen besloot begin deze maand om alle wasstraten in deze Duitse deelstaat te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De beslissing werd na vier dagen teruggedraaid, nadat branchevereniging BTG (Federal Association of Petrol Stations and Commercial Car Wash) via een brief vraagtekens zette bij deze beslissing. Algemeen directeur Thomas Drott van de BTG spreekt zijn zorgen uit over het gebrek aan kennis binnen de regering van de Duitse deelstaat als het om wasgelegenheden gaat.

Van zaterdag 4 april tot woensdag 8 april waren alle wasgelegenheden in Nedersaksen gesloten. In het weekend dat de verordening van kracht ging, werden doe-het-zelfzaken en tuincentra in Nedersaksen juist heropend. Een vreemde gang van zaken, vindt Drott. Hij besloot om een brief te schrijven en deze namens de BTG naar de regering van Nedersaksen te sturen. Met resultaat.

Het verbod op het wassen van auto’s is binnen vier dagen weer ingetrokken. Wat is de huidige stand van zaken?

“De situatie in Nedersaksen is helaas nog steeds kritiek. Het wassen van auto’s is daar over het algemeen wel toegestaan, maar self-carwashes zijn nog steeds gesloten. Een reden hiervoor is door de regering van Nedersaksen niet gegeven. Wij denken dat een gebrek aan kennis van de carwashbranche hiervan de reden is.”

Waarom denkt u dat er sprake is van een gebrek aan kennis?

“De beslissing om wasgelegenheden te sluiten wegens het coronavirus is ongegrond. Het wassen van bedrijfsvoertuigen brengt namelijk geen besmettingsgevaar met zich mee. Zowel bij roll-overs als wasstraten blijft de klant in de auto zitten. Er vindt alleen tijdens het betaalproces klantcontact plaats. Bij self-carwashes – die gesloten zijn – is er helemaal geen sprake van menselijk contact. Bezoekers staan op een afstand van ongeveer zes tot acht meter van elkaar hun voertuig te reinigen. Beschermende wanden scheiden hen. Als het druk is, wachten klanten in hun auto op hun beurt. Er is geen sprake van een gevaarlijke situatie.”

Het is inderdaad vreemd te noemen dat self-carwashes gesloten worden, terwijl andere wasgelegenheden open mogen blijven.

“Absoluut. Deze beslissing heeft echt met een gebrek aan kennis te maken. Een aantal ambtenaren vindt het gebruik van materiaal als spuitlansen in wasboxen slecht voor de gezondheid. Zij denken dat de spuitnevel mogelijk sporen van het coronavirus in zich heeft. Dat klopt gewoonweg niet. Het water dat uit de spuitlansen komt, is namelijk drinkwater uit de stad. In dit water mogen geen resten van het coronavirus zitten. Een ander argument dat deze ambtenaren gaven om deze wasgelegenheden te sluiten, was het gegeven dat de handvatten van de spuitlansen schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Dat probleem kun je eenvoudig ondervangen door wegwerphandschoenen op te hangen. Wij denken dat het reinigen van auto’s juist zeer positief is. Het water waarmee in de self-carwashes gewassen wordt, bevat chemicaliën die het coronavirus kunnen doden. Zo worden auto’s na een wasbeurt volledig virusvrij. Dat is juist positief.”

Is er een financiële ondersteuning voor carwash-ondernemers die gedwongen hun bedrijf moesten sluiten?

“Helaas is er geen speciale financiële ondersteuning voor deze ondernemers geregeld. Voor exploitanten van wasgelegenheden gelden dezelfde subsidiemogelijkheden als voor andere ondernemers. Er is helaas geen compensatie voor carwash-eigenaars die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Dat is jammer. We hadden graag gezien dat de regering die deze voorschriften had aangenomen, zich beter verdiept had in het wassen van voertuigen voordat deze regeling zo snel werd aangenomen.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.