Brabus, IAA, Classic

Vergrijzing Nederlands wagenpark, auto’s steeds langer gebruikt

De Nederlandse autobranche heeft te kampen met vergrijzing. Dat blijkt uit cijfers die ING afgelopen week presenteerde met betrekking tot de automarkt. Door de vergrijzing en hoge aantal verkochte occasions is ook de CO2 uitstoot in Nederland gemiddeld erg hoog. In totaal is de gemiddelde leeftijd van auto’s in ons land gestegen van 8,5 naar 10,2 jaar oud in 2016. 

Uit de gepubliceerde cijfers blijkt verder dat het aantal verkochte occasions jaarlijks meer dan vijf keer zo hoog is als het aantal nieuw verkochte auto’s. In 2007 kozen 505.000 mensen voor een nieuwe auto, 1.899.000 occasions werden in dat jaar verkocht. Daartegenover werden er in 2016 nog maar 382.000 nieuwe exemplaren verkocht terwijl er 1.945.000 occasions werden verkocht.

Vervuiling

Nieuwe auto’s stootten gemiddeld steeds minder CO2 uit. Omdat er echter relatief weinig nieuwe auto’s gekocht worden is hun impact op de uitstoot van het Nederlandse wagenpark gering. De gemiddelde uitstoot van CO2 in gram/km van het totale wagenpark daalde door de jaren heen slechts mondjesmaat. Dit heeft er mede toe geleid dat, ondanks een vrijwel gelijk aantal gereden kilometers in Nederland, de totale uitstoot van personenauto’s van 2007 tot 2016 met slechts 4% daalde tot 18.587 miljoen ton CO2.

Uit de cijfers komt wel een enigszins verklarende reden voor de tegenvallende verkoop van nieuwe auto’s; in Nederland zijn deze in vergelijking een stuk duurder dan in de rest van de Europese Unie. Een gevolg van vrij hoge belastingen op aanschaf van nieuwe personenauto’s. Ten opzichte van geheel Europa zijn persoonlijke transportmiddelen (voornamelijk auto’s) in Nederland gemiddeld 18,5 procent duurder. Nederland is inmiddels wel begonnen met afbouw van de BPM belasting op nieuwe auto’s.

Afbeelding; cijfers, bron ING

ING

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vergrijzing Nederlands wagenpark, auto’s steeds langer gebruikt | CarwashPro
Brabus, IAA, Classic

Vergrijzing Nederlands wagenpark, auto’s steeds langer gebruikt

De Nederlandse autobranche heeft te kampen met vergrijzing. Dat blijkt uit cijfers die ING afgelopen week presenteerde met betrekking tot de automarkt. Door de vergrijzing en hoge aantal verkochte occasions is ook de CO2 uitstoot in Nederland gemiddeld erg hoog. In totaal is de gemiddelde leeftijd van auto’s in ons land gestegen van 8,5 naar 10,2 jaar oud in 2016. 

Uit de gepubliceerde cijfers blijkt verder dat het aantal verkochte occasions jaarlijks meer dan vijf keer zo hoog is als het aantal nieuw verkochte auto’s. In 2007 kozen 505.000 mensen voor een nieuwe auto, 1.899.000 occasions werden in dat jaar verkocht. Daartegenover werden er in 2016 nog maar 382.000 nieuwe exemplaren verkocht terwijl er 1.945.000 occasions werden verkocht.

Vervuiling

Nieuwe auto’s stootten gemiddeld steeds minder CO2 uit. Omdat er echter relatief weinig nieuwe auto’s gekocht worden is hun impact op de uitstoot van het Nederlandse wagenpark gering. De gemiddelde uitstoot van CO2 in gram/km van het totale wagenpark daalde door de jaren heen slechts mondjesmaat. Dit heeft er mede toe geleid dat, ondanks een vrijwel gelijk aantal gereden kilometers in Nederland, de totale uitstoot van personenauto’s van 2007 tot 2016 met slechts 4% daalde tot 18.587 miljoen ton CO2.

Uit de cijfers komt wel een enigszins verklarende reden voor de tegenvallende verkoop van nieuwe auto’s; in Nederland zijn deze in vergelijking een stuk duurder dan in de rest van de Europese Unie. Een gevolg van vrij hoge belastingen op aanschaf van nieuwe personenauto’s. Ten opzichte van geheel Europa zijn persoonlijke transportmiddelen (voornamelijk auto’s) in Nederland gemiddeld 18,5 procent duurder. Nederland is inmiddels wel begonnen met afbouw van de BPM belasting op nieuwe auto’s.

Afbeelding; cijfers, bron ING

ING

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.