Nederlanders rijden meer kilometers met de auto

Nederlandse voertuigen legden vorig jaar 2,3 procent meer kilometers af dan het jaar ervoor. Het aantal gereden elektrische kilometers blijft nog ver achter het landelijke gemiddelde. Dat zijn enkele conclusies van het Jaarmonitor Wegvoertuigen, die het CBS deze week op internet publiceerde. 

Nederlandse wegvoertuigen legden vorig jaar ruim 151 miljard kilometer af, 2,3 procent meer dan in het jaar ervoor. Personenauto’s reden verreweg de meeste kilometers, en legden met 118,5 miljard kilometers 2,2 procent meer af dan een jaar eerder. Ook bestelauto’s reden aanzienlijk meer kilometers dan vorig jaar: 4,5 procent meer. Zware vrachtvoertuigen legden in totaal iets meer kilometers af, waarbij de vrachtauto’s een daling van 1,6 procent noteerden en de trekkers voor oplegger een stijging van 1,1 procent. Bussen reden 2,1 procent kilometers minder.

Elektrische auto’s

Elektrisch aangedreven personenauto’s reden vorig jaar in totaal bijna 2,6 miljard kilometer, noteerden de onderzoekers. Dit betekent dat van alle kilometers afgelegd door Nederlandse personenauto’s, slechts 2,2 procent door elektrische personenauto’s gereden werd. Plug-in hybride personenauto’s, auto’s die zowel elektrisch als op benzine of diesel rijden, legden in totaal ruim 2,3 miljard kilometer af, een stijging van 67 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Een plug-in hybrideauto legde gemiddeld 23,4 duizend kilometer af in 2016. Hiermee rijden de plug-in hybrideauto’s gemiddeld bijna net zoveel als de dieselauto’s.

Volledig elektrische auto’s reden beduidend minder: gemiddeld 17,1 duizend kilometer. Dit is wel nog altijd ruim meer dan het gemiddelde van een benzineauto, die 10,7 duizend kilometer per jaar aflegt.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederlanders rijden meer kilometers met de auto | CarwashPro

Nederlanders rijden meer kilometers met de auto

Nederlandse voertuigen legden vorig jaar 2,3 procent meer kilometers af dan het jaar ervoor. Het aantal gereden elektrische kilometers blijft nog ver achter het landelijke gemiddelde. Dat zijn enkele conclusies van het Jaarmonitor Wegvoertuigen, die het CBS deze week op internet publiceerde. 

Nederlandse wegvoertuigen legden vorig jaar ruim 151 miljard kilometer af, 2,3 procent meer dan in het jaar ervoor. Personenauto’s reden verreweg de meeste kilometers, en legden met 118,5 miljard kilometers 2,2 procent meer af dan een jaar eerder. Ook bestelauto’s reden aanzienlijk meer kilometers dan vorig jaar: 4,5 procent meer. Zware vrachtvoertuigen legden in totaal iets meer kilometers af, waarbij de vrachtauto’s een daling van 1,6 procent noteerden en de trekkers voor oplegger een stijging van 1,1 procent. Bussen reden 2,1 procent kilometers minder.

Elektrische auto’s

Elektrisch aangedreven personenauto’s reden vorig jaar in totaal bijna 2,6 miljard kilometer, noteerden de onderzoekers. Dit betekent dat van alle kilometers afgelegd door Nederlandse personenauto’s, slechts 2,2 procent door elektrische personenauto’s gereden werd. Plug-in hybride personenauto’s, auto’s die zowel elektrisch als op benzine of diesel rijden, legden in totaal ruim 2,3 miljard kilometer af, een stijging van 67 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Een plug-in hybrideauto legde gemiddeld 23,4 duizend kilometer af in 2016. Hiermee rijden de plug-in hybrideauto’s gemiddeld bijna net zoveel als de dieselauto’s.

Volledig elektrische auto’s reden beduidend minder: gemiddeld 17,1 duizend kilometer. Dit is wel nog altijd ruim meer dan het gemiddelde van een benzineauto, die 10,7 duizend kilometer per jaar aflegt.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.