Britse app brengt honderden mogelijk malafide handcarwashes aan het licht

In de eerste vijf maanden na de lancering van The Safe Car Wash app zijn duizend meldingen binnengekomen van malafide handcarwashes. In deze wasgelegenheden is mogelijk sprake van uitbuiting en slavernij. De app is ontwikkeld in opdracht van de Britse katholieke kerk en diens antislavernij tak Clewer Initiative.

Gebruikers van de app hebben situaties in handwasgelegenheden gerapporteerd waar medewerkers zonder beschermende kleding rondliepen en waar enkel cash afgerekend kon worden. Ook angstige werknemers en overblijfselen van slaapplekken wijzen mogelijk op moderne slavernij. Naar schatting worden circa 10.000 mensen uitgebuit in het Verenigd Koninkrijk. Deze personen worden gedwongen voor een schamel loon zwaar werk te verrichten.

De app wordt ondersteund door The National Crime Agency. Deze organisatie stelt dat handcarwashes veelvuldig als dekmantel gebruikt worden door criminelen. Tussen de lancering van de app in juni 2018 en december 2018 kwamen 2.271 meldingen binnen. In 41 procent van de gevallen – 930 stuks – werd gebruikers dringend geadviseerd na het invullen van een vragenlijst om de Modern Slavery Helpline te bellen. De meldingen die via de app binnenkwamen werden verwerkt door University of Nottingham’s Rights Lab. 

Geraffineerd 

Slechts 18 procent van de gebruikers besloot deze hulplijn daadwerkelijk in te schakelen. Oud-rechercheur Mick Duthie heeft zich aangesloten bij Clewer Initiative denkt dat hier zeker verandering inkomt en meerdere mensen sneller de telefoon ter hand nemen om de hulplijn te bellen: “Ik denk dat het hier om een relatief nieuwe vorm van criminaliteit gaat waar mensen nog weinig weet van hebben. Gelovige personen willen het juiste doen, maar zijn er nog niet helemaal zeker van hoe te handelen. Ik denk dat deze app een mooie start is.”

Moderne slavendrijvers gaan heel geraffineerd te werk stelt bishop Alistair Redfern die aan het hoofd van Clewer Initiative staat: “Deze criminelen rekruteren de zwakkeren uit de samenleving. Ze azen op mensen met geestelijke problemen en op personen die met relatieproblemen kampen. Ook immigranten en mensen die problemen met politie en justitie hebben, zijn een dankbaar doelwit. Om deze kwetsbare groepen te traceren, zijn we afhankelijk van signaleringen van het publiek. Middels de app kunnen mensen aangeven of ze angstige medewerkers zien met afwijkend gedrag. De politie en de lokale autoriteiten mogen dat niet, maar burgers wel.”

Geen veiligheidskleding

Dat de app zinvol is en kwetsbare mensen uit hun benarde positie kan helpen, bewijst Stefan (een schuilnaam. red). Deze Roemeen werd door anti-slavernij organisatie Medaille Trust uit zijn benarde situatie in een malafide handcarwash bevrijd. Hij moest in weer en wind auto’s wassen in Noordwest Engeland. Ook werd hij getreiterd en dreigde men zijn loon in te houden als hij niet goed presteerde: “Als het druk was, werkte ik non-stop. Tussen 8 uur s’ ochtends tot 18.30 uur s’avonds had ik geen pauzes. De werkomstandigheden waren zwaar, omdat ik geen veiligheidskleding had. Aan het einde van de dag waren mijn handen ruw van alle chemicaliën en de zeep die gebruikt werd. Ik heb drie maanden voor deze wasgelegenheid gewerkt en ontving 300 Britse pond aan loon.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Britse app brengt honderden mogelijk malafide handcarwashes aan het licht | CarwashPro

Britse app brengt honderden mogelijk malafide handcarwashes aan het licht

In de eerste vijf maanden na de lancering van The Safe Car Wash app zijn duizend meldingen binnengekomen van malafide handcarwashes. In deze wasgelegenheden is mogelijk sprake van uitbuiting en slavernij. De app is ontwikkeld in opdracht van de Britse katholieke kerk en diens antislavernij tak Clewer Initiative.

Gebruikers van de app hebben situaties in handwasgelegenheden gerapporteerd waar medewerkers zonder beschermende kleding rondliepen en waar enkel cash afgerekend kon worden. Ook angstige werknemers en overblijfselen van slaapplekken wijzen mogelijk op moderne slavernij. Naar schatting worden circa 10.000 mensen uitgebuit in het Verenigd Koninkrijk. Deze personen worden gedwongen voor een schamel loon zwaar werk te verrichten.

De app wordt ondersteund door The National Crime Agency. Deze organisatie stelt dat handcarwashes veelvuldig als dekmantel gebruikt worden door criminelen. Tussen de lancering van de app in juni 2018 en december 2018 kwamen 2.271 meldingen binnen. In 41 procent van de gevallen – 930 stuks – werd gebruikers dringend geadviseerd na het invullen van een vragenlijst om de Modern Slavery Helpline te bellen. De meldingen die via de app binnenkwamen werden verwerkt door University of Nottingham’s Rights Lab. 

Geraffineerd 

Slechts 18 procent van de gebruikers besloot deze hulplijn daadwerkelijk in te schakelen. Oud-rechercheur Mick Duthie heeft zich aangesloten bij Clewer Initiative denkt dat hier zeker verandering inkomt en meerdere mensen sneller de telefoon ter hand nemen om de hulplijn te bellen: “Ik denk dat het hier om een relatief nieuwe vorm van criminaliteit gaat waar mensen nog weinig weet van hebben. Gelovige personen willen het juiste doen, maar zijn er nog niet helemaal zeker van hoe te handelen. Ik denk dat deze app een mooie start is.”

Moderne slavendrijvers gaan heel geraffineerd te werk stelt bishop Alistair Redfern die aan het hoofd van Clewer Initiative staat: “Deze criminelen rekruteren de zwakkeren uit de samenleving. Ze azen op mensen met geestelijke problemen en op personen die met relatieproblemen kampen. Ook immigranten en mensen die problemen met politie en justitie hebben, zijn een dankbaar doelwit. Om deze kwetsbare groepen te traceren, zijn we afhankelijk van signaleringen van het publiek. Middels de app kunnen mensen aangeven of ze angstige medewerkers zien met afwijkend gedrag. De politie en de lokale autoriteiten mogen dat niet, maar burgers wel.”

Geen veiligheidskleding

Dat de app zinvol is en kwetsbare mensen uit hun benarde positie kan helpen, bewijst Stefan (een schuilnaam. red). Deze Roemeen werd door anti-slavernij organisatie Medaille Trust uit zijn benarde situatie in een malafide handcarwash bevrijd. Hij moest in weer en wind auto’s wassen in Noordwest Engeland. Ook werd hij getreiterd en dreigde men zijn loon in te houden als hij niet goed presteerde: “Als het druk was, werkte ik non-stop. Tussen 8 uur s’ ochtends tot 18.30 uur s’avonds had ik geen pauzes. De werkomstandigheden waren zwaar, omdat ik geen veiligheidskleding had. Aan het einde van de dag waren mijn handen ruw van alle chemicaliën en de zeep die gebruikt werd. Ik heb drie maanden voor deze wasgelegenheid gewerkt en ontving 300 Britse pond aan loon.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.