Geen loon als werknemer weigert mondkapje te dragen

Sara Kurfess, Unsplash

Weigert een werknemer een mondkapje te dragen? Dan mag hij of zij niet aan het werk en het loon kan tot die tijd worden opgeschort. De eerste corona-uitspraken van de rechtbank zijn ondertussen een feit. Een kantonrechter in Utrecht oordeelde onlangs dat het dragen van een mondkapje verplicht kan worden gesteld door een werkgever. In dit geval gaat het om een bezorger van een banketbakkerij. 

Bovag heeft de uitspraak van de rechter op de website in een blog uiteengezet. Ook andere media berichtte al over de zaak. Nu de coronacrisis maar voortsleept komen er ook zaken voor de rechter waarin werknemers en -gevers tegenover elkaar staan. De werkgever in deze kwestie liet zijn personeel in oktober weten dat mondkapjes op de werkvloer verplicht worden. Wie vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, moet dat laten weten aan de bakkerij. De bezorger is het daar niet mee eens komt zonder mondkapje naar het werk, omdat hij het zelf niet nodig vindt om het te dragen.

Non-actief

Een gesprek tussen de partijen volgt en uiteindelijk wordt de bezorger op non-actief gesteld en de loonbetaling wordt opgeschort. Het loon wordt pas weer betaald als de werknemer verklaart voortaan een mondkapje te zullen dragen. Daar is hij het niet mee eens en de bezorger stapt naar de rechter.

De kantonrechter is van oordeel dat de mondkapjesplicht in dit geval twee legitieme doelen dient, namelijk de wettelijke zorgplicht van werkgever voor een gezonde en veilige werkomgeving en de bescherming van het bedrijfsbelang. De werkgever moet dus tijdens de coronapandemie al datgene doen wat nodig is en binnen zijn macht ligt om besmetting van werknemers met het coronavirus op de werkvloer te voorkomen. Hiervoor heeft de werkgever het zogenaamde instructierecht. De werknemer moet zich houden aan redelijke voorschriften die de werkgever opstelt. Bovendien moet het bedrijfsbelang beschermd worden omdat de werkgever onder meer een loondoorbetalingsverplichting heeft bij ziekte of quarantaine.

Eén lijn

Het mondkapje is volgens de rechter een aanvaard middel, ondanks dat er over de effectiviteit in dit geval kan worden getwist. Maar, de werkgever mag één lijn trekken binnen het bedrijf en hij hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende functies. Een mondkapjesmaatregel kan namelijk alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt, aldus de kantonrechter. De werknemer hoeft het mondkapje overigens niet te dragen wanneer hij in de transportbus rijdt, wat de inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer beperkt maakt. Er waren ook geen medische of psychologische beperkingen bij de werknemer aanwezig waardoor hij het mondkapje niet zou kunnen dragen.

De kantonrechter komt hiermee tot het voorlopig oordeel dat de werkgever de mondkapjesplicht op had mogen leggen en werknemer had deze instructie op moeten volgen. Het loon van de werknemer mag opgeschort worden en werkgever mag hem de toegang tot het werk ontzeggen, zolang hij weigert een mondkapje te dragen.

De gehele uitspraak is hier terug te vinden.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen loon als werknemer weigert mondkapje te dragen | CarwashPro

Geen loon als werknemer weigert mondkapje te dragen

Sara Kurfess, Unsplash

Weigert een werknemer een mondkapje te dragen? Dan mag hij of zij niet aan het werk en het loon kan tot die tijd worden opgeschort. De eerste corona-uitspraken van de rechtbank zijn ondertussen een feit. Een kantonrechter in Utrecht oordeelde onlangs dat het dragen van een mondkapje verplicht kan worden gesteld door een werkgever. In dit geval gaat het om een bezorger van een banketbakkerij. 

Bovag heeft de uitspraak van de rechter op de website in een blog uiteengezet. Ook andere media berichtte al over de zaak. Nu de coronacrisis maar voortsleept komen er ook zaken voor de rechter waarin werknemers en -gevers tegenover elkaar staan. De werkgever in deze kwestie liet zijn personeel in oktober weten dat mondkapjes op de werkvloer verplicht worden. Wie vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, moet dat laten weten aan de bakkerij. De bezorger is het daar niet mee eens komt zonder mondkapje naar het werk, omdat hij het zelf niet nodig vindt om het te dragen.

Non-actief

Een gesprek tussen de partijen volgt en uiteindelijk wordt de bezorger op non-actief gesteld en de loonbetaling wordt opgeschort. Het loon wordt pas weer betaald als de werknemer verklaart voortaan een mondkapje te zullen dragen. Daar is hij het niet mee eens en de bezorger stapt naar de rechter.

De kantonrechter is van oordeel dat de mondkapjesplicht in dit geval twee legitieme doelen dient, namelijk de wettelijke zorgplicht van werkgever voor een gezonde en veilige werkomgeving en de bescherming van het bedrijfsbelang. De werkgever moet dus tijdens de coronapandemie al datgene doen wat nodig is en binnen zijn macht ligt om besmetting van werknemers met het coronavirus op de werkvloer te voorkomen. Hiervoor heeft de werkgever het zogenaamde instructierecht. De werknemer moet zich houden aan redelijke voorschriften die de werkgever opstelt. Bovendien moet het bedrijfsbelang beschermd worden omdat de werkgever onder meer een loondoorbetalingsverplichting heeft bij ziekte of quarantaine.

Eén lijn

Het mondkapje is volgens de rechter een aanvaard middel, ondanks dat er over de effectiviteit in dit geval kan worden getwist. Maar, de werkgever mag één lijn trekken binnen het bedrijf en hij hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende functies. Een mondkapjesmaatregel kan namelijk alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt, aldus de kantonrechter. De werknemer hoeft het mondkapje overigens niet te dragen wanneer hij in de transportbus rijdt, wat de inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer beperkt maakt. Er waren ook geen medische of psychologische beperkingen bij de werknemer aanwezig waardoor hij het mondkapje niet zou kunnen dragen.

De kantonrechter komt hiermee tot het voorlopig oordeel dat de werkgever de mondkapjesplicht op had mogen leggen en werknemer had deze instructie op moeten volgen. Het loon van de werknemer mag opgeschort worden en werkgever mag hem de toegang tot het werk ontzeggen, zolang hij weigert een mondkapje te dragen.

De gehele uitspraak is hier terug te vinden.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.