Sneeuw en vrieskou, zijn carwashes nog open?

De windrichting, hittekanonnen en de mogelijkheid om deuren te sluiten spelen een belangrijke rol in het wel of niet openblijven van carwashes in de vrieskou van deze week. Algemene winterrichtlijnen voor carwashes zijn er niet, de afweging om wel of niet open te blijven is aan de operator zelf. Carwashondernemers zijn het over één ding wel eens: zodra het gaat dooien, wordt het druk.

Afgelopen weekend werd code rood afgekondigd door het KNMI. Het is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft, aldus het weerinstituut. In de praktijk betekent het: ga niet de weg op met de auto. Vrijwel alle carwashes besloten door de sneeuw en ijzige wind zondag de deuren daarom te sluiten.

Nu het zeker nog een week blijft vriezen er de centimeters sneeuw liggen, is het de vraag of carwashes opengaan en ook of dat verantwoord kan.

Officiële winterrichtlijnen vanuit de Bovag zijn er niet. Maar, zegt woordvoerder Tom Huijskens, “bij zulke omstandigheden denkt toch echt bijna niemand aan het wassen van zijn auto.” Het is aan de ondernemer zelf om open te blijven of te sluiten. Tegelijkertijd is het een kwestie van eigen veiligheid en voorzorg. “Want het kan ook op jouw terrein verraderlijk glad zijn én bij een snijdende ijswind zou je hele installatie wel eens kunnen vastvriezen, tenzij je de roldeuren continu gesloten houdt.”

Windrichting

Ger Loogman van de Loogman Groep bekijkt het per locatie. Hij legt uit dat de windrichting veel uitmaakt. Normaal gezien waait in Nederland de wind vanaf zee, maar nu komt het uit het oosten. “Zondag zijn we dichtgeweest. We hebben sneeuw geruimd en zijn inmiddels weer open.” Klanten hebben er begrip voor als je besluit te sluiten, ondervindt de ondernemer.

Nu staan de hittekanonnen aan en is het per vestiging kijken wat er nodig is. “Het is nu rustig, maar we moeten ons voorbereiden op beter weer. Zodra de zon komt, willen mensen weer wassen en dat wordt drukker dan normaal.”

Aangevroren textiel

Eigenares Lydian Stegman van Splash Carwash in Nijverdal laat weten de wasstraat en de wasboxen te hebben afgesloten. “Er lag veel sneeuw. Dat hebben we uiteraard zelf deels verwijderd en laten wegschuiven. In de wasstraat is het dusdanig koud dat we voorlopig denk ik niet kunnen wassen. Het textiel mag namelijk niet aanvriezen. Dit heeft weer met de windrichting te maken. Onze wassstraat draait hydraulisch, en dan is af en toe een auto wassen met deze temperaturen niet heel fijn voor de machine.”

Stegeman zocht contact met collega ondernemers in de regio. “Ook zij zijn voorlopig dicht. Misschien dat in de loop van de week wanneer het zonnetje schijnt we er anders naar kijken, maar bij zo’n vrieskou is het niet verantwoord om te wassen.”

Het is de vraag hoeveel klanten je nu misloopt. Maar, zegt Stegeman, “De echte autogekken komen wanneer er zout gestrooid is en wordt wel een paar keer per week. Die kunnen nu even nergens terecht.”

Fanatieke wassers

De fanatieke wassers kunnen dan wel weer bij ‘t Vosje in Etten Leur terecht, waar de wasstraat en de indoor wasboxen verwarmd zijn. “Wij zijn altijd open”, laat het bedrijf weten. “Vandaag veel klanten gehad in de indoor wasboxen. Naar de wasstraat kwamen ook redelijk wat auto’s, tot mijn verbazing.”

Bij ‘t Vosje gaan de deuren per auto open en weer dicht om de temperatuur niet te ver te laten zakken. Ook de vestiging in Oosterhout was open. Zondag, toen code rood gold, sloot ‘s Vosje wel af. “Code rood was voor ons dicht gaan omdat wij niet wilde stimuleren dat klanten of ons personeel de weg op moet.”

IJsplakkaten

Matz Carwash in Deventer en Zutphen was op zondag dicht, inmiddels blazen de hittekanonnen warmte de carwash in. “Zodra het weer beter wordt, haal je de omzet weer in. Alle sneeuw en zout moet er dan af.”

Jan Scharrenberg van Bob Autowas vertelt dat het bedrijf een paar vestigingen tijdelijk heeft moeten sluiten omdat de wind er pal opstond waardoor water aan de borstels aanvroor. “Maandag hebben we toch weer tientallen klanten gezien, maar het zijn niet de normale aantallen.” De werkzaamheden zijn in deze tijd net even anders, vertelt Scharrenberg. “De sneeuw is geen probleem. Het is wel oppassen met plakkaten aangekoekt ijs, die kunnen krassen veroorzaken.”

Bob Autowas bereid alvast zich voor op het moment dat de dooi inzet. “Dan wordt het superdruk.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sneeuw en vrieskou, zijn carwashes nog open? | CarwashPro

Sneeuw en vrieskou, zijn carwashes nog open?

De windrichting, hittekanonnen en de mogelijkheid om deuren te sluiten spelen een belangrijke rol in het wel of niet openblijven van carwashes in de vrieskou van deze week. Algemene winterrichtlijnen voor carwashes zijn er niet, de afweging om wel of niet open te blijven is aan de operator zelf. Carwashondernemers zijn het over één ding wel eens: zodra het gaat dooien, wordt het druk.

Afgelopen weekend werd code rood afgekondigd door het KNMI. Het is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft, aldus het weerinstituut. In de praktijk betekent het: ga niet de weg op met de auto. Vrijwel alle carwashes besloten door de sneeuw en ijzige wind zondag de deuren daarom te sluiten.

Nu het zeker nog een week blijft vriezen er de centimeters sneeuw liggen, is het de vraag of carwashes opengaan en ook of dat verantwoord kan.

Officiële winterrichtlijnen vanuit de Bovag zijn er niet. Maar, zegt woordvoerder Tom Huijskens, “bij zulke omstandigheden denkt toch echt bijna niemand aan het wassen van zijn auto.” Het is aan de ondernemer zelf om open te blijven of te sluiten. Tegelijkertijd is het een kwestie van eigen veiligheid en voorzorg. “Want het kan ook op jouw terrein verraderlijk glad zijn én bij een snijdende ijswind zou je hele installatie wel eens kunnen vastvriezen, tenzij je de roldeuren continu gesloten houdt.”

Windrichting

Ger Loogman van de Loogman Groep bekijkt het per locatie. Hij legt uit dat de windrichting veel uitmaakt. Normaal gezien waait in Nederland de wind vanaf zee, maar nu komt het uit het oosten. “Zondag zijn we dichtgeweest. We hebben sneeuw geruimd en zijn inmiddels weer open.” Klanten hebben er begrip voor als je besluit te sluiten, ondervindt de ondernemer.

Nu staan de hittekanonnen aan en is het per vestiging kijken wat er nodig is. “Het is nu rustig, maar we moeten ons voorbereiden op beter weer. Zodra de zon komt, willen mensen weer wassen en dat wordt drukker dan normaal.”

Aangevroren textiel

Eigenares Lydian Stegman van Splash Carwash in Nijverdal laat weten de wasstraat en de wasboxen te hebben afgesloten. “Er lag veel sneeuw. Dat hebben we uiteraard zelf deels verwijderd en laten wegschuiven. In de wasstraat is het dusdanig koud dat we voorlopig denk ik niet kunnen wassen. Het textiel mag namelijk niet aanvriezen. Dit heeft weer met de windrichting te maken. Onze wassstraat draait hydraulisch, en dan is af en toe een auto wassen met deze temperaturen niet heel fijn voor de machine.”

Stegeman zocht contact met collega ondernemers in de regio. “Ook zij zijn voorlopig dicht. Misschien dat in de loop van de week wanneer het zonnetje schijnt we er anders naar kijken, maar bij zo’n vrieskou is het niet verantwoord om te wassen.”

Het is de vraag hoeveel klanten je nu misloopt. Maar, zegt Stegeman, “De echte autogekken komen wanneer er zout gestrooid is en wordt wel een paar keer per week. Die kunnen nu even nergens terecht.”

Fanatieke wassers

De fanatieke wassers kunnen dan wel weer bij ‘t Vosje in Etten Leur terecht, waar de wasstraat en de indoor wasboxen verwarmd zijn. “Wij zijn altijd open”, laat het bedrijf weten. “Vandaag veel klanten gehad in de indoor wasboxen. Naar de wasstraat kwamen ook redelijk wat auto’s, tot mijn verbazing.”

Bij ‘t Vosje gaan de deuren per auto open en weer dicht om de temperatuur niet te ver te laten zakken. Ook de vestiging in Oosterhout was open. Zondag, toen code rood gold, sloot ‘s Vosje wel af. “Code rood was voor ons dicht gaan omdat wij niet wilde stimuleren dat klanten of ons personeel de weg op moet.”

IJsplakkaten

Matz Carwash in Deventer en Zutphen was op zondag dicht, inmiddels blazen de hittekanonnen warmte de carwash in. “Zodra het weer beter wordt, haal je de omzet weer in. Alle sneeuw en zout moet er dan af.”

Jan Scharrenberg van Bob Autowas vertelt dat het bedrijf een paar vestigingen tijdelijk heeft moeten sluiten omdat de wind er pal opstond waardoor water aan de borstels aanvroor. “Maandag hebben we toch weer tientallen klanten gezien, maar het zijn niet de normale aantallen.” De werkzaamheden zijn in deze tijd net even anders, vertelt Scharrenberg. “De sneeuw is geen probleem. Het is wel oppassen met plakkaten aangekoekt ijs, die kunnen krassen veroorzaken.”

Bob Autowas bereid alvast zich voor op het moment dat de dooi inzet. “Dan wordt het superdruk.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.