Blik op de toekomst

Trends in mobiliteit: wat zijn de gevolgen voor autowasstraten?

Deelvervoer vermindert het aantal voertuigen op de weg, maar het biedt ook kansen Foto: Shutterstock

De mobiliteitsindustrie ondergaat snelle veranderingen, aangedreven door trends als elektrisch rijden, gedeelde mobiliteit en autonome auto’s. Deze ontwikkelingen stellen nieuwe uitdagingen voor de autowasindustrie en openen tegelijkertijd kansen voor innovatieve bedrijfsmodellen. Een nieuw onderzoek naar mobiliteit van het Duitse TÜV-instituut levert waardevolle gegevens op over de ontwikkeling van de mobiliteitsindustrie.

Elektrisch rijden wint duidelijk aan snelheid. Elektrische auto’s (EV’s) worden steeds meer een normaal verschijnsel op de weg. Zoals uit het TÜV-onderzoek blijkt, kan dit ongekende veranderingen voor de carwashindustrie betekenen. In principe worden EV’s gewassen zoals elk ander voertuig, maar e-mobiliteit gaat meestal gepaard met bijbehorende innovaties zoals rijhulpsystemen, een groot aantal sensoren op het voertuig en soortgelijke verschillen met voertuigen met een verbrandingsmotor. Ondernemers merken vaak nu al veranderingen en soms zelfs verstoringen in het carwashproces. Daarnaast is er nog veel onduidelijk rondom het wassen van (bepaalde merken) elektrische auto’s.

Gedeelde mobiliteit

Het concept van delen in plaats van bezitten blijft terrein winnen. Deelvervoer vermindert het aantal voertuigen op de weg en daarmee de behoefte aan regelmatige individuele autowasstraten. Dit zou kunnen leiden tot een daling van het aantal klanten bij traditionele autowasstraten. Tegelijkertijd ontstaat er echter een nieuwe vraag: wagenparken van deelvervoeraanbieders hebben regelmatig onderhoud nodig om hun klanten schone en aantrekkelijke voertuigen te kunnen aanbieden. Daar liggen dus kansen.

Autonoom rijden

Zelfrijdende voertuigen zouden op een dag zelfs zelf naar de dichtstbijzijnde wasstraat kunnen rijden, wat de bedrijfsmodellen fundamenteel zou veranderen. Voor ondernemers met een autowasfaciliteit betekent dit dat zij hun diensten mogelijk 24 uur per dag zullen moeten aanbieden, omdat de nadruk niet langer op het menselijke schema ligt, maar op de efficiëntie van het voertuiggebruik.

Conclusies

In het licht van deze ontwikkelingen kunnen carwash ondernemers zich afvragen hoe zij zich willen positioneren. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn vereist:

  • Investeren in moderne technologieën: autowasstraten kunnen investeren in de benodigde technologie om elektrische voertuigen veilig en effectief te kunnen reinigen.
  • Partnerschappen met aanbieders van deelvervoer: strategische partnerschappen kunnen zorgen voor een stabiele bezettingsgraad.
  • Uitbreiding van het dienstenaanbod: 24-uursdiensten, haal- en brengdiensten of premium schoonmaakdiensten voor autonome voertuigen zijn denkbaar.
  • Duurzaamheid als USP: In de loop van de groene transformatie zou een ecologisch duurzame carwash een aantrekkelijk ‘unique selling point’ kunnen zijn.

De carwashbranche staat voor nieuwe uitdagingen, maar tegelijkertijd zijn er ook nieuwe kansen. Door veelbelovende mobiliteitstrends in een vroeg stadium te begrijpen en hierop aan te passen, kunnen ondernemers hun marktpositie consolideren en verder uitbreiden. Nieuwe projecten kunnen zich vandaag al voorbereiden op de mobiliteit van morgen.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.